Resinhronizirajuća terapija srca

Resinkronizacijska terapija (CRT) je relativno nova terapija za bolesnika sa simptomatskim, hroničnim zatajivanjem srca nastale kao posljedica sistoličke disfunkcije lijeve komore srca . Prvi CRT sistem u svijetu, je predstavljen 2001. godine. Od tada, veliki broj pacijenta sa srčanom slabosti je dobilo značajan benefit od resinhronizacirajuće terapiju. Nova generacija CRT sistema, koje se koristi i nudi veće dijagnostičke mogućnosti danas omogućava doktorima da na najbolji modući način prilagode terapiju pacijentu.


Ko su kandidati za Resinhronizirajuću terapiju srca:

Standardim internističkim pregledom,jasnom kliničkom sliku zaduhe, EKGom (QRS kompleks veći od 150 ms, blok lijeve grane) i ultrazvukom srca (snaga srca, EF≤ 35%) moguće je definirati ovu grupu pacijenata sa hroničnim zatajenjem srca. Pacijenti koji imaju zatajenje srca koje se ograničava njihovu sposobnost da funkcioniraju normalno, a već primaju agresivno medicinsku terapiju za zatajivanje srca, trebali bi razmotriti mogućnost CRT sa svojim liječnikom. Liječnik će kod ove grupe pacijenta pomoći u određivanju da li je kandidat za taj oblik terapije, i da li CRT je pravo rješenje. Ciljana grupa pacijenata za ovu vrste terapiju su pacijenti sa hroničnim zatajenjem srca.

Hronično zatajivanje srca eng. Heart Failure (HF). predstavlja klinički sindrom kod pacijenta čije srce više ne može da odgovori metaboličkim potrebama ljudskog organizma za energijom. Vodeći simptom kod ove grupe pacijenta je zaduha (dyspnea) koja se odlikuje nedostatakom zrakom, kratkim dahom, te nemogućnosti pravilnog i dostatnog disanja u ležećem položaju. Ostali simptomi koje prati ove pacijente su: oticanje donjih ekstramiteta sa osećanje slabosti i umora, gubitak apetita, loš san, ezorjentiranost otečen stomak kašalj učestalo mokrenje tokom noći.

Prema NYHA klasifikaciji( New York Heart Association) postoje četri stepena hroničnog zatajivanje srca HF. NYHA III i IV su pacijenti koji su kandidati za CRT terapiju. Pacijent sa NYHA III osjeća nedostatak vazduha ili umor čak i prilikom blagog naprezanja ( kao što je penjanje uz stepenice , brži razgovor na telefon, pjevanje, penjanje na prvi sprat, ili hodanje kroz kuću). Dok pacijent sa NYHA IV stepenom ove simptome osjeća u mirovanju, bilo da sjedi ili leži.

Kako funkcioniše Resinhronizirajuća terapija srca:

CRT uređaj implantira se gdje i standarni pacemeker (slično izgledaju) potkožno u gornjem dijelu grudnog koša sa lijeve strana . CRT koristi koristi specijalizirani pacemaker koji ponovno uspostavlja, koordinirano djelovanje desne i lijeve komore u bolesnika sa zatajenjem srca. Resinhronizaciona terapija se sprovodi na taj način što je malim električnim impulsima stimuliše rad desne i leve komore srca, putem tri elektrode koje se uvode u srce kroz vene. Resinhronizirajuća terapija istovremeno vrši stimulaciju lijeve i desne strane srca električnim impulsima. U oko 30% bolesnika sa zatajenjem srca postoji nepravilnost električnog sustava vođenja implusa (tzv. "međukomorno kašnjenje provođenja" kao i blok lijeve grane ) što uzrokuje da se dvije komore neusklađeno kontrahiraju i na taj način da umjesto rade zajedno, uveliko smanjuju učinkovitost srca kod bolesnika sa zatajenjem srca, čime se ogleda i težina simptoma kod pacijenata. Ovim sinhronizovanim vođenjem srčanog ritma postiže se maksimum iz bolesnog srca, kod kojeg su sada usklađeni rad lijeve i desne komore. Resinhronizaciona terapija (CRT), u kombinaciji sa optimalnom medikamentnom terapijom, može da pomogne da se srčane komore kontrahuju u istovremeno kao i da poboljša sposobnost srca da obebedi dovoljnunkoličinu kiseonika organizmu.

Objavljena klinička ispitivanja sa kratkoročne studijama 2002-2003 su pokazala su dobre CRT rezultate poboljšanje kliničkog statusa i nižeg stopa smrtnosti kod bolesnika . Pacijentima sa srčanom slabosti kod kojih postoji visoki rizik od pojave malignig po život smrtonosnih aritmija (Ventrikularna tahikardija VT ili ventrikulra fibrilacija VF) je potreban CRT uređaj koji sadrži implantabilni kardioverter sa defibrilatorom (ICD). CRT plus ICD sistem je napravljen tako da omogući da se desna i leva komora srca kontrahuju istovremeno sprečavajući pojavu vetrilkulane asinhronije, a ukoliko se dogodi da pacijent dobije epizodu VT ili VF, sistem će detektovati životno ugrožavajuću aritmiju i automatski povratiti prirodni sinusni ritam odgovarajućom terapijom.

Mr.sci.dr. Omerbašić F. Amir

indikacije

* zatajenje srca, NYHA klasa III ili IV
koristiti s kardioverter-defibrilatora implanta [8]
Srčani disinkronije [4,5]
LVEF <35% [4]
Trajanje QRS> 120 sec [4]
nije korisno za bolesnika s uskim QRS kompleksa [6]
veći CRT učinkovitost povezana s trajanjem QRS od 150 milisekundi + / - lijevo snop-ogranak blok (LBBB) [8]
ambulantno NYHA klasa IV HF unatoč medicinskoj terapiji [4]
može biti od koristi u bolesnika s umjerenim zatajenjem srca [9]
čimbenici povezani s povoljnog odgovora na CRT [11]
lijevo atrijska volumen <40 ml/m2
lijeve klijetke na kraju dijastolički volumen> 125 ml/m2
ne ishemijska kardiomiopatija uzrok
Trajanje QRS> 150 ms
lijevo snop-ogranak blok (LBBB)
ženski
prije hospitalizacije zatajenja srca
* Smanjuje all-smrtnost i poboljšava kvalitetu života
komplikacije

gubitak lijeve klijetke hvatanja može pogoršati zatajenje srca [3]
EKG 12 olova može otkriti (94% osjetljivosti) R / S omjer> 1 u V1 & R / S omjer <1 olovom 1
bilješke

može biti manje isplativo od drugih oblika terapije
implanta kardioverter-defibrilatori (ICDs) i resinkronizacijsku terapije (CRT) uređaji često uključuju značajku koja mjeri intratorakalnom impedancije, potencijalno pružanje sustava ranog upozorenja za dekompenzacije otkrivanje plućne zadržavanje tekućine [10]

Intraventricular provođenje kašnjenje je čest u bolesnika s primarnim ili sekundarnim dilatiran kardiomiopatija. To dovodi do kontrakcije dyssynchronous LV rezultira smanjenom LV sistolički funkciju. Elektrokardiografskih i ehokardiografski nalaz klijetke disinkronije uključuju: širok QRS i LBBB zakašnjela aorte prije izbacivanje i interventricular mehanički i odgođen odgođeno aktiviranje posterolateralne stijenke lijeve klijetke. Resinkronizacijska terapija (CRT) se sastoji od biventricular stimulacija (pacing) uskladiti aktivaciju interventricular septuma i NN slobodnog zida, a time i poboljšati funkcija LV sistolički.

Kratkoročne studije 2002-2003 pokazalo je da CRT poboljšava simptome, poboljšava kvalitetu života, povećava toleranciju vježbanja i potencijalno poništava neprikladna pregradnja. Četiri glavne Istraživanja su provedena između 2004 i 2009 na studij učinak CRT na mortaliteta i morbiditeta od zatajenja srca (KZS) bolesnici s dokazima klijetke disinkronije koji prima optimalno medicinsku terapiju (OMT).Sljedeća tablica prikazuje tih suđenja.