Test iz stolice na antigen Helicobacter Pylori

Potvrda uspješnosti sprovedene trojne terapije za eradikciju Helicobacter Pylori


Do sada je dosta pisano o testovima za detekciju infekcije sa Helicobacter Pylori, bakterije koja uzrokuje hronični gastritis, više od 90% ulkusa (čireva) dvanaesnika i do 80% ulkusa želuca,te manje od 1% i karcinom želuca, kao poznu posledicu dugogodišnje infekcije.
U principu, dijagnostički testovi odnosno postupci za detekciju se mogu podijeliti u dvije grupe:
Prvu grupu čine tzv. invazivne metode koje uključuje pregled sa sondom uz ciljano uzimanju uzorka za biopsiju za brzi test ureaze, histologija ili kultura uzorka.
Drugu grupu,koja se daleko više primjenjuje zbog svoje praktičnosti, čine tzv. neinvazivni testovi koji se sporovode puhanjem kao što je ureaza izdisajni test, uzimanjem uzorka krvi (najviše se danas upotrebljava) ili sline,te pregledom stolice-dokazom dijela bakterije (antigena Helicaobacter Pylori) u stolici bolesnika.

Ukoliko se potrvdi postojanje infekcije sa Helicobacter Pylori, a najčešće se radi brzi serološki test na antijela sa par kapi krvi uzetog iz prsta, sprovodi se trojna terapija koja se obično sastoji od dva antibiotika i jednog inhibitora protonske pumpe.

Nakon sprovedene terapije moguće je uraditi i test za potvrdu eradikcije Helicobacter pylori.
Serološki testovi iz krvi koji dokazuju prisustvo antijela obično ostaju pozitivni pola pa i godinu dana u krvi tako da oni nisu učinkoviti u potvrdi eradikcije Helicobacter pylori.Tako će pacijentu kome se ponovi serološki brzi test iz krvi, iako je terapija uspješno eradicirala Helicobacter Pylori, test biti pozitivan.

Uraditi test iz stolice

Za razliku od testova iz krvi, test iz stolice dokazuje antigen tako da je on pravi pokazatelj uspješnosti eradikcije Helicobacter Pylori.

Test je veoma praktičan i lagan za upotrebu. Pacijent dobija mali kontejner za uzorak stolice koji se sastoji od štapića kojim uzima uzorak stolice i vraća ga u kontejner u kojem se nalazi rastvor.
Kontejner se donosi u labaratoriju i rezultati bivaju gotovi za 10 minuta.

Treba naglastiti da ovo nije jedini test za potvrdu uspješnosti sprovedene trojne terapije ali ja dosta zgodan i što je najvažnije komforan i brz test.Prije testa nije potrebna nikakva priprema pacijenta u smislu uzdržavanja od jela prije testa (što je slučaj kod ureja izdisajnog testa) ,nekih dijeta ili izbjegavanja uzimanja lijekova.
Pomenuti test moguće je uraditi u Poliklinici Atrijum Sarajevo


Dr Omerbašić F. Amir