Prikriveno krvarenje u stolici

Okultno (prikriveno) krvarenje u stolici može se pojaviti kod različitih bolesti. Kolorektalni karcinom, polipi, ulceracije, kolitisi, divertikulumi te fisure u ranom stadiju mogu dovesti do pojave skrivenog, minimalnog krvarenje u stolici bez subjektivnih i klinički uočljivih simptoma kod ljudi. Više od 56000 ljudi u Americi umre od Kolorektalnog karcinoma svake godine. Prema ovim podacima dolazi na treće mjesto po smrtnosti od karcionoma u Americi odmah poslije karcinoma pluća i karcinoma prostate. Obično kada se potvrdi dijagnoza kolorektalnog karcinoma,ovaj karcinom se već nalazi u uznapredovaloj fazi.

Primjena testa za za otkrivanje okultnog (prikrivenog) je reducirala je broj umrlih od kolorektalnog karcinoma za trećinu, iako je broj otkrivenih karcinoma ostao isti, zahvaljući tome što se karcinom otkrije u početnoj fazi kad terapijsko liječenje može dati dobre rezultate.Upravo zbog rezulata koje je postigao kao screeninig test, odnosno probir test, neophodan je kao obavezna mjera prevencije kod ljudi.

Educiranje o prepoznavanju simptoma, također je vrlo važna preventivna mjera (tanka stolica, učestala stolica, krv na stolici ili pomiješana sa stolicom, bol u trbuhu, mršavljenje, umor).

Fecal Occult Blood Test (Test za otkrivanje okultnog)-FOBT

Test za otkrivanje okultnog (prikrivenog) je lako izvodljiv (može se uraditi ambulantno), brz (rezulatati za 5-10 min) i jeftin test koji se prema ACS (American Cancer Society) preporučuje uraditi jednom godišnje kod osoba oba spola sa 50 i više godina. Predstavlja test prve linije otkrivanja prikrivenog mikroskopskog krvarenja. Pozitivna porodična anamneza o postojanja kolorektalnog karcinoma, polipoze, u bližnoj familiji kao i drugih karcinoma predstavlja jedan od riziko faktora koji ukazuju na potrebu screening metode kao što je ova.

Test za otkrivanje okultnog (prikrivenog) koriste krv u stolici kao indikator postojanja neoplazije, a postoje dva osnovna tipa testova: gvajak test koji reagira s peroksidazom u stolici te imunohemijski testovi koji reaguju s antitijelima za humani hemoglobin, albumin i ostalim sastojcima krvi. Standardne metode dokazivanja tragova krvi u uzorku stolice pokazuju nedovoljnu osjetljivost i specifičnost a prije takvih metoda potrebno je pacijenta podvrći posebnoj dijeti što nije slučaj sa ovim testom.

Upravo zbog toga kod upotrebe ovog testa nije potrebno voditi računa je li pacijent uzimao neku hranu ili lijekove. Test je vrlo osjetljiv, te je moguće dokazati vrlo nisku razinu eventualno prisutne krvi u stolici ( otkriva 50 ng/ml hemoglobina ili 6 μg hemoglobina u gramu stolice).

Pozitivan rezultat testa, naravno, ne znači „apriori“ dijagnozu kolorektalnog karcinoma, već usmjerava na daljne pretrage i ispitivanja u tom smislu.