Probiotici u borbi i kontroli kolonizacije želuca sa Helicobacter Pylori

Helicobacter Pylori kao što je poznato i ranije pisano, je mikroorganizam koji naseljava mukozu želuca te je kao takav prvi put opisan od strane Marshall i Warren prije 22 godine u studiji za koju su prošle godine i dobili prestižnu Nobelovu nagradu Physiology and Medicine 2005 . Danas se smatra da je toj jedna od najviše rasproširenih patogenih bakterija i da je njome zahvaćeno više od 50 % populacije čitave palnete.

Zemlje u razvoju sa niskim standarima i lošim socioekonomskim stanjem kao i lošim higijenskim uslovima su glavna mjesta kolonizacije ove bakterije pa se tako smatra da u ovim područijma između 80 – 90 % ljudi u mladosti budu inficirani ovom bakterijom dok se u razvijenijim zemljama procenta infekcije kreće između 30-40%.Asimptomtska karakteristika ova bolesti vodi u hronični gastrtis koji može preći u čir a nekada i maligno alterirati.
Zbog svega ovoga danas se u borbi protiv infekciji ovom bakterijom uz odgovarajuću terpiju sve više traže modaliteti za jačanje vlastitih obrambenih snaga organizma.

Danas se zna da grupa tzv. probiotika –opisane kao dobre odnosno korisne bakterije koje se nalaze u fermentiranim mliječnim proizvodima uspostavljaju narušenu ravnotežu u crijevnom sustavu i na taj način štite od štetnih bakterija i drugih patogenih mikroorganizama.To su živi mikroorganizmi koji primjenjeni u dovoljnoj količini daju povoljan ljekoviti učinak domaćinu. Probiotici mijenjaju sastav i metaboličku aktivnost mikroflore te utiču na imunološki sistem što djeluje povoljno na zdravlje domaćina. Kao takvi dodaju se u brojne prehrambene proizvode - mlijeko, sir, jogurt, acidofil, kefir.

Lactobacillus acidophilus Bifidobacterium (nalaze se tzv. AB jogurtima) ili Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) kao i druge vrste probiotika u in vitro studijama pokazale su baktericidno i bakteriostatsko djelovanje na Helicobacter pylori tj dovode do smanjenja broja i usporavaju dalji rast ovih ove bakterije te dovode do stabilaizacije želudaćne membrane kao i smanjenje upale zida. Probiotici spadaju u grupu otpornijih bakterija pa tako u kiseloj sredini želuca mogu da provedu i do 2 sata i obični njihova koncentraciji se kreće do 103/mL.

Probiotici igraju i značajnu ulogu u sprečavanje relapsa infekcije sa Helicobacater Pylori naročito kod djece. Probiotički proizvodi korisni su i zbog toga što smanjuju štetne popratne pojave lijekova koji se koriste za eradikaciju H.pylori,kao što su proljevi izazvani antibioticima.

Treba naglasiti da probiotici ne eradiciraju Helicobacter Pylori ali kao što je već napomenuto igraju značajnu ulogu u smanjenju kolonizacije ovom bakterijom popravlajujuću unutarnji „milje“ organizma te kao takvi su prepoznati i prema 2000 Maastricht Consensus Conference o H.Pylori preporučeni kao mogući alat u borbi protiv ove infekcije i gastrične upale.

Dr. Omerbašić F. Amir