Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Antigen test SARS-CoV-2 I Influenza A/B

Antigen test  SARS-CoV-2 I Influenza A/B

Pouzdan, brz kromatografski imunološki test za kvalitativnu detekciju antigena SARS-CoV-2, Influenza A i Influenza B prisutnim u humanom materijalu (bris nazofarinksa).

KAKO SE PROVODI TESTIRANJE?

Testiranje se provodi iz obriska sluznice nazofarinksa.

Prije dolaska obavezna je telefonska najava, a preporuka dolazak automobilom do ulaza u Polikliniku.

GDJE SE PROVODI TESTIRANJE?

Testiranje provodimo svakog radnog dana od 8 do 15 sati u našoj Poliklinici na adresi:

  • Džemala Bijedića 185
  • Zmaja od Bosne bb

Zima pred nama nosi velike izazove po pitanju respiratornih infekcija – kako pacijentima, tako i zdravstvenim radnicima – jer nikad neće biti teže ostati pribran i dovoljno razuman da kod bilo koje konstelacije simptoma ne posumnjamo na koronavirusnu bolesti (COVID -19).

Bez obzira što je na lokalnom i svjetskom nivou fokus trenutno skoro pa isključivo na virusu SARS-CoV-2 (uzročniku bolesti COVID-19), sve ostale respiratorne viroze nisu prestale postojati te su i one su među nama – kao npr. obična prehlada i gripa. Stoga se postavlja pitanje kako ih razlikovati i je li to uopće moguće?

Gripa je virusna bolest koju uzrokuje virus influence tip A, B ili C, a najčešći uzročnici bolesti kod ljudi su tip A/podtip H1N1 ili tip B/podtip H3N2.

Simptomi gripe

Sam virus se prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom osobom (kihanje, kašljanje) ili preko kontaminiranih predmeta, a bolesnik je zarazan jedan dan prije pojave simptoma i praktički sve dane dok traju simptomi (5-7 dana). Nakon ulaska u sluznicu dišnog sistema započinje dosta nagla pojava burnih općih simptoma: visoka tjelesna temperatura, glavobolja, umor, bolovi u kostima i mišićima, opće loše stanje, a kod djece se često viđa mučnina ili proljev. Nakon nekoliko dana od početka općih simptoma počinju simptomi od strane respiratornog sistema (najčešće treći dan bolesti) u smislu suhog kašlja, konjunktivitisa, žarenja ždrijela i sekrecije iz nosa.

Kod gripe laboratorijski nalazi mogu biti uredni, a ako su poremećeni najčešće je to u smislu sniženog broja leukocita, što se naziva leukopenija. Broj leukocita može biti i povišen ako je došlo do razvoja pridružene bakterijske pneumonije, a isto vrijedi i za CRP koji može biti uredan ili povišen u slučaju kad je uključena i bakterijska infekcija.

Svjetska zdravstvena organizacija je novi koronavirus nazvala SARS-CoV-2, a bolest koju uzrokuje COVID-19. Infekcija ovim virusom prenosi se sa zaražene osobe na drugu osobu bliskim kontaktom, i to prilikom širenja kapljica iz usta i nosa (kihanje, kašljanje, govor, pjevanje) koje onda ulaze u sluznicu nosa, usta ili očiju. SARS-CoV-2 se također prenosi diranjem zaraženih predmeta s kojih onda rukama dalje raznosimo uzročnika.

Simptomi COVID-19

Simptomi COVID-19 su povišena tjelesna temperatura (što može izostati u velikog broja zaraženih osoba), suhi kašalj, umor, slabost, a rjeđe se javlja grlobolja, sekrecija iz nosa i bol u mišićima. Simptom koji je možda jedinstven za infekciju koronavirusom (premda se ne javlja kod svih inficiranih bolesnika) jest gubitak mirisa i okusa (ne može se razlikovati gorko od slatkoga) koji se javlja dosta naglo, dakle bez prethodnog začepljenja nosa i/ili sekrecije iz nosa.

Antigen test  SARS-CoV-2 I Influenza A/B kombinirani test je brzi hromatografski imunoesej za kvalitativnu detekciju antigena SARS-CoV-2, Influenza A i Influenza B prisutnim u humanom materijalu nazofaringealnih briseva individua sa sumnjom na SARS-CoV-2 infekciju u vezi sa kliničkom slikom i rezultatima drugih laboratorijskih testova.

Rezultat je detekcija SARS-CoV-2 i Influenza A+B antigena. Antigeni se obično detektuju iz uzoraka gornjeg respiratornog trakta u toku akutne faze infekcije.  Pozitivan rezultat indicira prisutvo viralnih antigena ali klinička korelacija sa historijom bolesti i druge dijagnostičke informacije su neophodne da se utvrdi status infekcije.

Za osobe koje imaju neki od znakova infektivnih respiratornih bolesti (sumnja na Covid 19, gripa),  preporučeno vrijeme testiranja antigena je rana simptomatska faza tj. prvih pet dana bolesti.

Negativan rezultat testiranja antigena kod simptomatskih osoba ne isključuje u potpunosti prisutnost SARS-Cov-2 virusa i Influenza A/B jer koncentracija antigena može biti niža od granice detekcije. Ako je rezultat testa negativan, a klinički simptomi i dalje traju, preporučuje se u dogovoru s liječnikom dijagnostičko testiranje PCR testom, te ostalim odgovarajućim testovima. Negativni rezultati trebaju se posmatrati u kontekstu skorije izloženosti virusu, historiji bolesti i prisustvu kliničkih znakova i simptoma konzistentnih sa COVID-19.

PREDNOSTI Antigen test  SARS-CoV-2 I Influenza A/B

Prednosti antigen testova su u tome što vrijeme određivanja pružaju u minutama, a ne u satima. Odlikuju se visokom relativnom specifičnošću 99%,  osjetljivošću >90 % i preciznošću >97,6 %.

Cijena testa iznosi 70,00 KM

Cijenovnik ostalih usluga u Poliklinici Atrijum pogledajte OVDJE

Za više informacija možete pozvati tim laboratorije Atrijum na broj 033 922 152

Piše: