Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

U Poliklinici Atrijum možete uraditi pregled srca ekspertnom metodom pregleda

U Poliklinici Atrijum možete uraditi pregled srca ekspertnom metodom pregleda

U Poliklinici Atrijum prvi put u našoj državi može se uraditi pregled srca ekspertnom metodom pregleda. Doktorica Jasmina Ćorović – Kuburović pojasnila je da je ultrazvuk srca bezbolna i neškodljiva metoda kojom se srce može pregledati i više puta dnevno bez negativnih posljedica
Doktorica Kuburović ističe da ultrazvuk srca sa color dopplerom zahvaljujući novim tehničkim mogućnostima omogućava veliki broj informacija o srcu i srčanim strukturama kao što su: dimenzije srčanih šupljina, dimenzije srčanog mišića, njegova pokretljivost, snaga srčanog mišića da istisne krv ka periferiji i da se relaksira, funkcija srčanih zalisaka, daje uvid u stanje perikarda (srčane kese).

“Color doppler metoda omogućava uvid u brzine protoka krvi kroz srčana ušća i dijagnosticiranje urođenih ili stečenih srčanih mana”, rekla je.

Dodala je kako se ultrazvuk srca sa color dopplerom izvodi tako što pacijent tokom pregleda leži na lijevom boku lijeve ruke savijene u laktu i stavljene pod glavu.

“Ljekar koji mora biti adekvatno educiran za ovu vrstu dijagnostike, sondom ultrazvučnog aparata prelazi preko kože lijeve strane grudnog koša, pri čemu pacijent ne osjeća nikakvu bol. Pregled traje od 20 do 30 minuta, nakon toga pacijent dobija objašnjenje i pisani izvještaj”, pojasnila je.

Naglasila je da ekspertni ultrazvuk srca daje puno više informacija nego bazični.

“Rade se metode konkretnog izračuna i kvantifikacije pokretljivosti srčanog mišića u tri smjera, a samo jedna četvrtina srca (lijeva komora) pregleda se u 17 dijelova, svaki posebno. Ovo je osobito bitan pregled i daje dodatne i potpunije informacije pacijentima koji su imali infarkt srca, koji imaju anginu pectoris, povišen krvni pritisak i srčano zatajenje”, rekla je.

Tako procijenjeno smanjenje pokretljivosti srčanog mišića može ukazivati na veliku vjerovatnoću začepljenja ili suženja određene arterije koja opskrbljuje srčani mišić.

“Do sada smo ovakav pregled krvnih sudova srca radili samo koronarografijom, sada imamo ultrazvučni pregled koji može dati adekvatne podatke i pacijenta poslati na eventualnu terapijsku koronarografiju, što bi podrazumijevalo stavljanje stenta. Od sada veliki broj pacijenata može izbjeći koronarografiju (kateterizaciju), a radi se o pacijentima kojima je za dijagnozu potrebna takva procedura. Osim toga veoma je važno da je ekpertni ultrazvuk srca, jednako kao i bazički ultrazvučni pregled ,bezbjedan za pacijenta, bezbolan, bez štetnog zračenja i bez korištenja kontrastnih sredstava, a za njega nije potrebna nikakva posebna priprema”, rekla je doktorica Kuburović.

Speckle tracking, AFI, 2D strain rate i tkivni strain rate metode su koje se u svijetu koriste već desetak godina, a Kuburović kaže kako one kod nas nisu primjenjivane zbog bitne razlike u cijeni opreme te potrebnog dodatnog usavršavanja ljekara.

“Ovakav pregled daje trenutno najkompletniju sliku o srcu, a koja ne zahtijeva invazivan pristup pri kojem bi se pacijent izlagao zračenju, kontrastnim sredstvima, boravku u bolnici i posebnoj pripremi za pregled. Osobito mi je značajno spomenuti i kako je ovakav pregled standard za pacijente poslije ugrađenih stentova, bay pass-a, za procjenu aortne stenoze i njeno dalje praćenje te za onkološke pacijente, pacijente sa srčanim zatajenjem i hipertrofijom (zadebljanjem) srčanog mišića nastalom bilo sportski, bilo patološki”, rekla je.

Objašnjavajući ovu tematiku, Kuburović je rekla kako pacijenti pod onkološkom terapijom trebaju biti pod kontrolom onkologa, interniste i kardiologa.

“Koliko terapija ovakvim pacijentima stavlja pod kontrolu osnovnu bolest, tj karcinom, toliko je lijek i kardiotoksičan, što znači da vremenom toksin oslabljuje srčani mišić. Do sada, do ekspertnog ultrazvuka koji uključuje nove metode procjene srčane snage, mi smo procjenjivali samo ukupnu srčanu snagu te na osnovu toga i subjektivnog pregleda produžavali onkološki tretman. Sada, kvantitativno procjenjujemo pokretljivost svakog od 17 dijelova lijeve komore, čime objektiviziramo sliku stanja srčanog mišića te sa subjektivnog prelazimo na objektivno i kvantitativno izjašnjavanje”, rekla je.

Više informacije o navedenoj metodi dostupno je na www.poliklinika-atrijum.ba ili na broj telefona 033 768 765.

Piše: