Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Hijatalna hernija ili kila na želucu

Hijatalna hernija ili kila na želucu

Hijatalna hernija je neprirodno izbočenje dijela želuca kroz mali otvor u ošitu koji se zove hijatus.

Grudni koš je odvojen od trbušne šupljine mišićem u obliku kupole koji se zove DIJAFRAGMA. Jednjak prolazi kroz otvor u dijafragmi pod nazivom HIATUS: tako i nastaje naziv HIJATALNA HERNIJA ili u narodu poznato kao kila na želucu.

Simptomi koji se mogu pojaviti su GERB (gastroezofagealna refluksna bolest) čiji je rezultat povraćanje i izrazita žgaravica, upala jednjaka, manje ili veće krvarenje iz sluznice, strangulacija.

Hijatalna hernija ili kila na želucu najčešće pogađa žene, pretile osobe, trudnice i osobe koje su pretrpjele povrede abdomena, također  uporan i intenzivan pritisak na okolne mišiće, kao kod kašlja, povraćanja ili naprezanje tokom pražnjenja crijeva ili dizanja teških predmeta može biti jedna od predispozicija za stvaranje kile na želucu.

Javite se doktoru ako:

KOMPLIKACIJE HIJATALNE HERNIJE:

  • Krvarenje i anemija
  • Prekid cirkulacije u gornji dio želuca zbog veličine hernije
  • Refluks kiseline iz želuca u jednjak što može oštetiti sluznicu i dovesti do hronične upale te stvaranja ožiljka. Zbog smanjene prohodnosti jednjaka hrana ne može nesmetano prolaziti kroz provabni trakt što dovodi do teškoća pri gutanju, bolova iza prsne kosti i gušenja.
  • Barrettova jednjak: dugotrajni reflux kiseline iz želuca dovodi do prekanceroznih promjena sluznice jednjaka a vremenom se mogu pretvoriti u karcinom.
  • kod određenih pacijenata zbog promjene položaja organa u grudnom košu uslijed nastanka hernije može doći do aritmije srca.

Zdravlje Vaše porodice u sigurnim rukama !

Pratite nas na našoj fb stranici : https://www.facebook.com/atrijum.ba/

Poliklinika Atrijum

Džemala Bijedića 185

033 467 444

Piše: