Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Internistički pregled je jedan od prvih i osnovnih pregleda u trudnoći

Internistički pregled je jedan od prvih i osnovnih pregleda u trudnoći

Trudnoća je posebno razdoblje u životu svake žene i vrijeme kada žena dvostruko više brine za svoje zdravlje, prvenstveno misleći na dobrobit bebe koju nosi. Jedan od prvih i osnovnih pregleda u trudnoći je internistički pregled. On podrazumjeva potpuni fizikalni pregled koji počinje razgovorom s trudnicom, inspekcijom, palpacijom i auskultacijom (slušanje stetoskopom-slušalicama) pluća i srčanog rada. Zatim se snimi EKG i ljekar internista ga protumači i očita. Mjeri se tjelesna visina, težina i odredjuje se indeks tjelesne mase, radi se procjena rizika trudnoće, kao i pregled osnovnih laboratorijskih pretraga.

Prvi pregled interniste se radi u prvom trimestru trudnoće, a kasnije kontrole se rade po potrebi. Ako je trudnoća uredna, dovoljan je samo taj prvi pregled.

“Trudnoća je posebno stanje u kojem se cirkulatorni volumen povećava za gotovo polovinu i time opterećuje kardiovaskularni sistem trudnice. Na osnovu prvog pregleda dobijaju se informacije o podnošenju početka trudnoće, pregleda se štitna žlijezda, trbuh, dojke, periferni pulsevi – arterijski i venski, vanjske promjene na tijelu. Dobijamo vrijednosti krvnog pritiska koji je bitan i mjeri se i prilikom svake sljedeće posjete ginekologu te se eventualno bilježe promjene i reaguje se u skladu s tim. Uz internistički pregled prilagođen trudnicama i osnovni paket laboratorijskih pretraga dobijaju se informacije o početnom stanju i potrebi za eventualno daljnje praćenje ili liječenje”, navodi dr. Jasmina Ćorović-Kuburović, specijalista interne medicine, trenutno jedini internista koji se u Sarajevu bavi internističkim praćenjem trudnica.

Dr. Ćorović-Kuburović smatra kako su buduće mame najodgovornija bića i brinu se prvenstveno za dobro djeteta.

“Ono na šta ja lično mislim kada naiđem na internistički problem stečen tokom trudnoće ili dijagnozu koju je trudnica imala prije drugog, za mene lično najljepšeg stanja, je da li bolest može ugroziti trudnoću”, rekla je dr. Ćorović-Kuburović.

Za više informacija možete pozvati Polikliniku Atrijum na broj 033 768 765 ili nam pisati na mail info@poliklinika-atrijum.ba

Piše: