Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Intolerancija na laktozu

Intolerancija na laktozu

Intolerancija na laktozu (mliječni šećer) je čest metabolički poremećaj uzrokovan nemogućnošću probave laktoze zbog manjka enzima laktaze. Aktivnost enzima laktaze visoka je za vrijeme dojenačke dobi, kada je mlijeko glavni izvor prehrane, i opada nakon faze odvikavanja kod većine sisavaca.

Klinički simptomi intolerancije na laktozu obično počinju 30 minuta do 2 sata nakon jela ili pijenja hrane koja sadrže laktozu, kao što su mlječni proizvodi. Intenzitet simptoma izravno je povezan sa količinom unešene namirnice. Najčešći simptomi povezani sa intolerancijum na laktozu su: bolovi i grčevi u stomaku, stomačna nadutost, proljev, mučnina i povraćanje. Također, važno je razlikovati intoleranciju na laktozu od drugih stanja koja daju slične simptome kao što su: celijakija, sindrom iritabilnog crijeva, Chronova bolest i ulcerozni kolitis.

Osobe sa intolerancijom na laktozu se moraju pridržavati dijete sa ograničenim unosom laktoze. Namirnice koje sadrže visok nivo laktoze su: svježe mlijeko, puter i sladoled. Namirnice poput peciva, mesnih prerađevina (hrenovke, kobasice), umaka za salatu, instant supa, prerađenih žitarice koje se koriste za doručak, slatkiša (keks, čokolada) i neki lijekovi također sadrže manji nivo laktoze.

U Atrijum laboratoriji možete uraditi molekularnu analizu LCT gena koji kodira enzim laktazu. Analiza detektuje prisustvo dva polimorfizma na LCT genu (C13910T i G22018A) povezanim sa intolerancijom na laktozu kod odraslih osoba. Pojedinici koji su homozigoti za alel C i alel G imaju visoke šanse za razvijanjem intolerancije na laktozu.

Uzorak: krv

Metoda: PCR

Trajanje analize: 3 do 5 radnih dana

Cijena: 120,00 KM

Piše: