Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Intraartikularna injekcija – smanjuje bol i regeneriše hrskavicu !

Intraartikularna injekcija – smanjuje bol i regeneriše hrskavicu !

Intraartikularna injekcija je injekcija koja se daje u zglob. Osim u zglob, lijek se može dati i u ovojnicu tetive ili određeni prostor oko zgloba. Obično se daje kombinacija lijeka protiv upale i lijeka protiv bolova. Posebna skupina preparata koji se daju direktno u zglob su viskosuplementi; to su koncentrirani pripravci hijaluronske kiseline koji kod određene skupine pacijenata pomažu u obnovi hrskavice i ublažavaju simptome upale.

Kako se pripremiti za intraartikularnu injekciju ?

Ovisno o vrsti lijeka liječnik će vas pitati za moguće alergije i reakcije na lijekove koje ste do sad eventualno imali. Nakon primjene injekcije potrebno je djelomično rasterećenje ciljanog zgloba ili regije kroz nekoliko sati.

Osteoartritis je hronično progresivno oboljenje zglobova bez sistemskih manifestacija. Praćeno je degeneracijom (propadanjem) zglobne hrskavice i koštanom hipertofijom na nivou zglobne pukotine. Osnovni simptom je bol koji se pojačava pri pokretu, a smanjuje pri mirovanju. Može zahvatiti bilo koji zglob, ali je najčešći u velikim zglobovima kao što su koljeno, kuk ili lakat.

Intraartikularna injekcija (ubrizgavanje lijeka u zglob) je jedan od uspešnijih načina liječenja osteoartritisa. Supstance koje se mogu primenjivati kod intraartikularnih injekcija su kortikosteroidi, hijaluron i plazma obogaćena trombocitima. Kortikosteroidi smanjuju zapaljenje i bol, a hijaluron i plazma obogaćena trombocitima, pored smanjenja bola, dovode i do regeneracije (obnavljanja) zglobne hrskavice.

U Poliklinici Atrijum intraartikularnu injekciju plasira ortoped Prim.dr. Edib Jerlagić

Za zakazivanje termina molimo Vas da pozovete broj 033 467 444 ili nas kontaktirajte na mail info@poliklinika-atrijum.ba

Piše: