Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Inzulinska rezistencija

Inzulinska rezistencija

Ponekad imate nagle napade slabosti, drhtavice, osjećaja gladi? Smetnje se pogoršavaju nakon obroka? Imate osjećaj da se debljate a ne jedete previše? U ogledalu vidite sebe u obliku ‘’jabuke’’ sa nadutom stomačnom regijom?

Možda imate inzulinsku rezistenciju? Mrzak i često neprepoznat neprijatelj našeg zdravlja koji se može godinama lukavo skrivati pod maskama umora, pospanosti, bezvoljnosti a u konačnici vas dovesti do Tip 2 dijabetesa.

Inzulin potiče sve tjelesne stanice da apsorbiraju šećer i iskoriste ga za energiju, a o tome ovise funkcije svih organa i tkiva. Osim toga, pomaže i u reguliranju nivoa šećera u krvi. Kada se ta prirodna funkcija naruši dolazi do inzulinske rezistencije čiji su simptomi slabost, umor, debljanje, a krajnja posljedica šećerna bolest.

Šta je inzulinska rezistencija i kako je prepoznati?

Inzulinska rezistencija je poremećaj metabolizma ugljikohidrata kod kojeg dolazi do slabijeg perifernog učinka inzulina nakon što se izluči iz gušterače, zbog čega dolazi do suviška u izlučivanju inzulina nakon opterećenja obrokom, odnosno dolazi do stanja hiperinzulinemije.

Glavna zadaća inzulina je olakšavanje prelaska šećera iz krvi (glukoze) u ciljana tkiva te je on najodgovorniji za održavanje urednih vrijednosti šećera (euglikemije) u krvi. Kratkoročno povišena koncentracija inzulina u krvi dovodi do neugodnih simptoma poput relativno naglo nastale slabosti, drhtavice i subjektivnog osjećaja gladi, a koji se dodatno pogoršava nakon konzumacije obroka bogatih ugljikohidratima. Do navedenih smetnji dolazi zbog pada vrijednosti šećera u krvi, odnosno dolazi do hipoglikemije, što je samo po sebi razumljivo jer glavna zadaća inzulina je smanjenje šećera u krvi (glikemije). Hipoglikemija, najčešće manifestirana postprandijalno, je ujedno i najčešći fizikalni znak inzulinske rezistencije.

Liječenje

Postoje tri osnovna principa liječenja:

  • Prvi od njih je razmjerno smanjenje unosa ugljikohidrata kroz prehranu te izbjegavanje rafiniranih ugljikohidrata.
  • Drugi osnovni princip liječenja jest fizička aktivnost u bilo kojem obliku i prema afinitetu, optimalno da je svakodnevna barem pola sata.
  • Treći pristup liječenju uključuje primjenu lijekova.

Kako se dijagnosticira inzulinska rezistencija?

Inzulinska rezistencija se dijagnosticira vrlo jednostavno. Na temelju simptoma koji bi mogli upućivati na postprandijalnu hipoglikemiju, liječnik uputi pacijenta na pretragu koja se naziva 2-satni OGTT s inzulinom, pri kojoj se na temelju mjerenja šećera i inzulina natašte i dva sata po opterećenju donosi procjena o inzulinskoj rezistenciji i kojeg je stepena.

OGTT je test koji pokazuje sposobnost preuzimanja glukoze u organizmu te služi za otkrivanje poremećaja metabolizma šećera. Test opterećenja šećerom (glukozom) ili test tolerancije na glukozu je test kojim se procjenjuje odgovor organizma na oralno (na usta) unešenu glukozu. Predstavlja mjerenje koncentracije glukoze i inzulina u serijskim uzorcima, prije i nakon konzumiranja glukoze. Test traje 2 sata, pa se pripremite da ćete provesti tih 2 sata u našem laboratoriju.

Za izvođenje OGTT-a potrebno je pridržavati se sljedećih pravila:

  • 3 dana prije izvođenja testa konzumirajte svoje uobičajene obroke, bez promjena u unosu količine i vrste hrane i pića (normalan režim ishrane sa najmanje 150 g ugljenih hidrata)
  • 24 sata prije izvođenja testa zabranjena je teža fizička aktivnost (plivanje, teretana, vožnja bicikla)
  • Večer prije izvođenja testa, od 19 h, zabranjen je unos hrane i pića. U navedenom periodu smijete piti samo običnu vodu.
  • Ujutro, na dan izvođenja testa , zabranjena je konzumacija hrane i pića (osim obične vode), te pušenje.

Sam test se radi tako što se najprije vadi krv da bi se ustanovile početne, jutarnje vrijednosti šećera i insulina. Odmah poslije potrebno je popiti rastvor 75 g glukoze u 2 dl vode u roku od nekoliko minuta, i vrijeme u koliko sati je popijen se smatra 0 (nultim) minutom testa. Tečnost koju treba brzo popiti je izuzetno slatka, te se dešava da izazove mučninu i povraćanje, posebno kod trudnica. U tom slučaju test se mora ponoviti.

Zatim se krv vadi nakon 60 i 120 minuta od momenta kada je pacijent popio 75 g glukoze rastvorene u 200 ml vode.

Tokom izvođenja testa zabranjena je fizička aktivnost, konzumacija hrane, pića i pušenje. Mirno sjedite u čekaonici i pazite na tačno vrijeme javljanja u laboratorij. Nakon trećeg uzimanja krvi (120. minuta) dozvoljena je i preporučljiva konzumacija hrane i pića.

Za sva vađenja krvi dobijaju se rezultati glukoze i insulina, koje bi trebalo da tumači endokrinolog.

Cijena OGTT testa u laboratoriji Atrijum iznosi 120,00 KM

U laboratoriji Atrijum, centru medicinsko-biohemijske dijagnostike koji pruža veliki broj različitih laboratorijskih pretraga iz područja biohemije, hematologije, koagulacije, imunohemije.

Za sva dodatna pitanja stojimo na raspolaganju pozivom na broj 033 922 152

Piše: Mr. Lejla Čano Dedić, dipl.ing.MLD, voditelj laboratorije