Aldosteron

Aldosteron je hormon kojeg luči nadbubrežna žlijezda, a sudjeluje u regulaciji ravnoteže vode i elektrolita u tijelu čovjeka. Aldosteron, kao i ostali kortikosteroidi koji nastaju u čovjeku, sintetizira se od kolesterola, u stanicama kore nadbubrežne žlijezde. Aldosteron sudjeluje u regulaciji “minerala” (natrij i kalij) u krvi, te se ubraja u mineralokortikoide.

Izlučivanje aldosterona iz stanica kore nadbubrežne žlijezde potiču angiotenzin II, adrenokortikotropni hormon (ACTH), povišenje koncentracija kalija u krvi, mehanoreceptori u pretklijetkama srca. Aldosteron potiče zadržavanja vode i natrija u tijelu, te smanjuje koncentraciju kalija u tijelu.

Povećano lučenje aldosterona se naziva hiperaldosteronizam (ili aldosteronizam), a smanjeno hipoaldosteronizam, a mogu biti posljedica brojnih patoloških stanja.

Referentne vrijednosti

Odrasli: od 0,1 do 0,4 ug / 24h

PRIPREMA: Nije potrebna nikakva posebna priprema pacijenta za ovu analizu.

Uzorak

U laboratorij je potrebno dostaviti uzorak 24 – satnog urina.

Upute o skupljanju 24-satnog urina:

  1. Nabaviti čiste boce koje mogu primiti barem 2 litre tekućine ( npr. dvije prazne i čiste boce vode) i po potrebi lijevak kojeg ćete kasnije baciti
  2. Prvo jutarnje mokrenje prvog dana prikupljanja u obavite u zahod
  3. Nakon tog mokrenja svako dalje mokrenje prikupljate u pripremljenu bocu
  4. Zadnje mokrenje u bocu je prvo jutarnje mokrenje drugog dana
  5. Važno je prikupiti svu mokraću u vremenu od 24 sata jer je inače rezultat netočan
  6. Boce, t.j. uzorak 24-satne mokraće, donijeti u laboratorij tijekom jutra

CIJENA: 50,00 KM

Prepustite laboratorijske pretrage i analizu Vašeg zdravlja i zdravlja vaših najbližih timu iskusnih i pouzdanih stručnjaka.
IZABERI LABORATORIJSKU ANALIZU