Bris nosa (nazofarinksa)

Bris nazofarinksa je mikrobiološka pretraga kojom se izoliraju uzročnici infekcija gornjeg dijela dišnog sustava. Uzorak se uzima iz nazofarinksa sterilnim vatenim brisomkoji prethodno uronimo u fiziološku otopinu. Uzorak se do mikrobiološkog laboratorija prenosi u transportnoj podlozi a zatim se nasijava na određenu mikrobiološku podlogu.

Nazofarinks je često rezervoar za brojne bakterijske patogene, stoga kao uzorak u dijagnostičkom smislu ima ograničeno značenje. Međutim, u epidemiološkom smislu daje vrlo važne i značajne informacije o pojavnosti i kretanju respiratornih patogena i njihovoj osjetljivosti na antimikrobna sredstva.

Pošto je terapija respiratornih infekcija najčešće empirijska, podaci o izolatima značajni su za terapijski izbor. Indikacije za uzimanje obriska nazofarinksa su: – Pertusis – Difterija – Streptokokni faringitis kod male djece ( BHS-A ) – Meningokokno kliconoštvo

NALAZ: Nalaz sadrži naziv bakterije ukoliko je izolirana i antibiogram ako je potrebno.

PRIPREMA: Nije potrebna nikakva posebna priprema pacijenta za ovu analizu.

CIJENA: 20,00 KM

Prepustite laboratorijske pretrage i analizu Vašeg zdravlja i zdravlja vaših najbližih timu iskusnih i pouzdanih stručnjaka.
IZABERI LABORATORIJSKU ANALIZU