INR

Zgrušavanje krvi rezultat je kompleksnog niza reakcija koje uključuju najmanje 13 faktora a glavno mjesto sinteze većine faktora su jetra.

Ovim testom se mjeri vrijeme potrebno da dođe do zgrušavanja u plazmi odnosno mjerenje brzine potrebne da se protrombin pretvori u trombin. Rezultat se izražava kao omjer vremena potrebnog da dođe do zgrušavanja u odnosu na vrijeme zgrušavanja u kontrolnoj plazmi.

Zbog korištenja različitih aparata i reagensa različitih proizvođača rezultati kod pacijenata na antikoagulantnoj terapiji se izražavaju preko INR-a (engl. International Normalized Ratio) koji služi ujednačenju (standardiziranju) tako dobivenih vrijednosti.

Referentne vrijednosti:

Muškarci i žene:≥0,70 udjela
Preporuka za praćenje oralne antikoagulacijske terapije2,0 – 3,5

PRIPREMA: Nije potrebna nikakva posebna priprema pacijenta za ovu analizu. Za određivanje vrednosti protrombinskog vremena i INR-a potrebno je da obavjestite medicinsko osoblje ukoliko uzimate lijekove koji sprečavaju zgrušavanje krvi (Farin, Sincum, Sintrom), zato što oni utiču na rezultate testa.

CIJENA: 20,00 KM

Prepustite laboratorijske pretrage i analizu Vašeg zdravlja i zdravlja vaših najbližih timu iskusnih i pouzdanih stručnjaka.
IZABERI LABORATORIJSKU ANALIZU