OGTT (Oralni Glukoza tolerans TEST)

Inzulinska rezistencija podrazumijeva stanje organizma kod kojeg dolazi do slabljenja perifernog učinka inzulina. Posljedica nedovoljnog perifernog učinka inzulina se očituje u pojačanoj proizvodnji i izlučivanju inzulina iz beta stanica gušterače, radi očuvanja ravnoteže šećera u krvi, a takvo se stanje naziva hiperinzulinemijom.

Kratkoročno povišena koncentracija inzulina u krvi dovodi do neugodnih simptoma poput relativno naglo nastale slabosti, drhtavice i subjektivnog osjećaja gladi, a koji se dodatno pogoršava nakon konzumacije obroka bogatih ugljikohidratima.

Do navedenih smetnji dolazi zbog pada vrijednosti šećera u krvi, odnosno dolazi do hipoglikemije, što je samo po sebi razumljivo jer glavna zadaća inzulina je smanjenje šećera u krvi (glikemije). Hipoglikemija, najčešće manifestirana postprandijalno, je ujedno i najčešći fizikalni znak inzulinske rezistencije.

Referentne vrijednosti za oGTT kod trudnica

Muškarci i žene
Serumnatašte<5,1 mmol/L
Nakon 60 min≤10,0 mmol/L
Nakon 2h≤8,5 mmol/L
Mokraćau svim uzorcima negativno

PIPREMA:

Test traje 2 sata, pa se pripremite da ćete provesti tih 2 sata u našem laboratoriju, Mjeri se razina glukoze u krvi i mokraći u određenim vremenskim razmacima.

  1. Kod trudnica u vremenu: 0 min,  60 min, 120 min (mokraća na početku)
  2. Kod ostalih  u vremenu: 0 min i 120 min (mokraća na početku)

Za izvođenje OGTT-a potrebno je pridržavati se sljedećih pravila:

  • 3 dana prije izvođenja testa konzumirajte svoje uobičajene obroke, bez promjena u unosu količine i vrste hrane i pića (normalan režim ishrane sa najmanje 150 g ugljenih hidrata)
  • 24 sata prije izvođenja testa zabranjena je teža fizička aktivnost (plivanje, teretana, vožnja bicikla)
  • Večer prije izvođenja testa, od 19 h, zabranjen je unos hrane i pića. U navedenom periodu smijete piti samo običnu vodu.
  • Ujutro, na dan izvođenja testa , zabranjena je konzumacija hrane i pića (osim obične vode), te pušenje.

CIJENA: 120,00 KM

Prepustite laboratorijske pretrage i analizu Vašeg zdravlja i zdravlja vaših najbližih timu iskusnih i pouzdanih stručnjaka.
IZABERI LABORATORIJSKU ANALIZU