Prostata specifični antigen (PSA ili tPSA)

Prostata specifični antigen (PSA ili tPSA) je tumorski biljeg za rak prostate i jedini je organ specifični, što znači da ga ne nalazimo ni u jednom drugom organu osim u prostati. PSA nije međutim i tumor specifičan pa ga tako nalazimo u povišenim koncentracijama i kod benignih oboljenja prostate. Po svojoj je građi glikoprotein, a fiziološka mu je održavanje sjemene tekućine u tekućem stanju, što omogućava pokretljivost spermatozoida.

PSA otapa gel strukturu ejakulata djelujući proteolitički na proteine kao što su semenoglobin I i II te fibronektin. PSA se koristi za praćenje terapije nakon posatvljene dijagnoze, ali i u probiru i ranom otkrivanju karcinoma prostate, što je rijetka osobina tumor markera.

Na umu treba imati kako samo određivanje tumorskog biljega nije uvijek dovoljno za postavljanje dijagnoze te da niti jedan tumor marker nije uvijek povišen kod prisustva malignog tumora, kao ni da povišena vrijednost ne mora značiti da je riječ o malignitetu.

Uzimajući u obzir da se razina PSA povećava nakon 40. godine života, odgovarajućim referentnim rasponima izrađenim prema dobnim skupinama dobila se veća specifičnost i osjetljivost testa.

Referentne vrijednosti

Muškarci:
 do 40 godina:< 1,4 ng/mL
40 -49 godina:< 2,0 ng/mL
50 -59 godina:< 3,1  ng/mL
60 -69 godina:< 4,1 ng/mL
iznad 70< 4,4  ng/mL

 

PRIPREMA: Nije potrebna nikakva posebna priprema pacijenta za ovu analizu.

CIJENA: 30,00 KM

Prepustite laboratorijske pretrage i analizu Vašeg zdravlja i zdravlja vaših najbližih timu iskusnih i pouzdanih stručnjaka.
IZABERI LABORATORIJSKU ANALIZU