TPHA ( SIFILIS)

TPHA test ili “Treponema pallidum hemaglutinacijska analiza” je vrsta neizravne bakteriološke dijagnostike za dokaz protutijela na bakterijske antigene u serumu bolesnika, u ovom slučaju provjerava se postoje li protutijela na bakteriju Treponemu pallidum. Treponema pallidum je bakterija, uzročnik sifilisa, a prenosi se nezaštićenim spolnim odnosima ili sa zaražene majke na dijete tijekom trudnoće ili poroda. Znakovi i simptomi sifilisa razlikuju se ovisno o stadiju bolesti, no tipično započinje s pojavom kvržice koja postaje ranica te konačno tvrdi čankir.

Dijagnoza se postavi TPHA testom iako ponekad daje lažno pozitivne rezultate stoga je test potrebno ponoviti ili nadopuniti nekom drugom pretragom za treponeme, npr. VDRL (reakcija kardiolipina s nespecifičnim protutijelima) koji je visoko osjetljiv test i obično se koristi kao screening metoda za sifilis.

Pacijentu se izvadi krv i da u laboratorij na dijagnostičku obradu. To je pasivna hemaglutinacijska analiza koja se temelji na nakupljanju eritrocita osjetljivih na antigen T. pallidum kojeg nose novonastala protutijela u bolesnikovu serumu ili krvnoj plazmi.

U testu se koriste određeni reagensi potrebni za uzrokovanje reakcije ukoliko su u krvi antigeni bakterije treponeme i kontrolne zdrave krvne stanice za usporedbu. Nije potrebna nikakva prethodna priprema pacijenta.

Referentne vrijednosti
Muškarci i žene: negativno

PRIPREMA: Za ovu analizu nije potrebna nikakva posebna priprema pacijenta.

CIJENA: 30,00 KM

Prepustite laboratorijske pretrage i analizu Vašeg zdravlja i zdravlja vaših najbližih timu iskusnih i pouzdanih stručnjaka.
IZABERI LABORATORIJSKU ANALIZU