Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

PSA test – Screening metoda rane detekcije karcinoma prostate

PSA test – Screening metoda rane detekcije karcinoma prostate

Prostata je muški žljezdani organ, veličine kestena, smješten ispod mokraćnog mjehura i iza baze muškog spolnog uda. Luči rijetku, mliječnu, alkaličnu tekućinu, koja se izlijeva u uretru (izvodnu mokraćnu cijev), čime povećava volumen sperme. Osim toga, ima i neutralizirajući efekat na kisele produkte rodnice (vaginalni sekret), čime povećava pokretljivost i fertilnost spermija a time i veću vjerojatnoću za oplodnju jajne stanice.

Karcinom prostate je najčešća maligna bolest muškaraca i drugi najčešći uzročnik smrti od raka u muškaraca u dobi iznad 55 godina. Bolest se rijetko javlja prije 50. godine, a incidencija se povećava sa godinama. U posljednjih 5 godina broj karcinoma prostate je povećan, ali je broj smrtnosti znatno smanjen zahvaljujući PSA testu koji je se u posljednje vrijeme počinje masovniji upotrebljavati kao screening metoda u ranoj detekciji samog karcinoma i predstavlja značajan indikator da se nešto dešava sa prostatom. PSA test je potvrđen u kliničkoj praksi još 1994. godine. PSA test je kao screening metoda omogućio otkrivanje karcinoma prostate u njegovoj ranoj fazi kada je moguće terapijski djelovati. Otkrivanje karcinoma prostate u njegovoj početnoj fazi omugaćava duži i kvalitetniji život kod ovih pacijenata.

Šta je PSA test? – PSA (Prostata specifični antigen) je protein kojeg proizvodi prostata.U niskim koncentracijama ovaj protein se normalno nalazi i u krvi. PSA test je krvni test, kojim se mjeri koncentracija PSA u krvi (uzorak krvi može se uzeti i iz prsta ruke). Nalaz povećane koncentracije PSA proteina u krvi iznad normalnih vrijednosti znak je da se nešto dešava sa prostatom. Takvi nalazi ukazuju da je potrebno dalje ispitivanje kako bi se utvrdilo o kakvim promjenama je riječ (benigna hipertrofija prostate, prostatitis ili karcinom prostate). Prednosti ovog testa su tome što je to vrlo jednostavna, brza, neinvazivna, jeftina metoda čime se omogućava brzi screening kod pacijenata. Treba naglasiti da da PSA test nije potpuna potvrda postojanja ili nepostojanja karcinoma prostate, već predstavlja prvi korak u njegovoj ranoj detekciji čime ova metoda dobija još više na značenju. Druge metode su: Digitorektalni pregled prostate, transrektalni ultrazvuk te biopsija prostate kao metoda konačne potvrde postojanja karcinoma prostate.

Kada se podvrgnuti PSA testu? – U principu nema pravog odgovora na ovo pitanje. Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) ovaj test je potrebno izvesti jednom godišnje kod svih muškaraca starijih od 50 godina, bez pozitivne porodične anamneze. Kod rizičnih osoba test je potreban iznad 40 godina. Rizične osobe su muškarci čiji bliski rođaci (otac, stric, brat) imaju ili su imali rak prostate. Jedan bliski rođak sa istorijom bolesti raka prostate udvostruči rizik od obolijevanja, a dva rođaka učetverostruči. Ako je više žena u porodici imalo karcinom dojki, naročito prije 40 godine, ukazuje na postojanje gena uzročnika u obitelji, koji također povećeva mogućnost oboljijevanja od raka prostate. Rizik će povećati izlaganje rendgen zracima i kadmijumu. Takođe, ishrana bogata životinjskim mastima i proteina mogu povećati rizik od nastanka karcinoma prostate.

Piše: