Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Šta činiti kad je šećer ujutro visok?

Šta činiti kad je šećer ujutro visok?

Visok jutarnji nivo šećera u krvi može imati mnogo uzroka. Evo nekoliko mogućih kao i savjeta kako djelovati. Mnogim dijabetičarima poznat je taj fenomen: Uveče, prije spavanja, nivo šećera u krvi je zadovoljavajući, a ujutro na neki zagonetan način skače uvis.

Imate li ponekad osjećaj da dijabetes s vama igra neku neobičnu igru? Naprimjer noću. Pred odlazak u krevet izmjerili ste sasvim zadovoljavajući nivo šećera u krvi.

Sljedećeg jutra kao grom iz vedra neba pogodila vas je činjenica da je aparat za mjerenje pokazao mnogo više od prihvatljivih 6,2 mmol. Zašto, to je za vas zagonetka.

Visoke jutarnje vrijednosti šećera u krvi čest su problem kako kod dijabetesa tip 1, tako i kod tipa 2. Uzrok se ponekad može naći već nakon samo kratkog razmišljanja. No, nerijetko je potrebno imati detektivski osjećaj za problem. Evo nekoliko mogućnosti.

Premalo inzulina ili tableta
Ako je vaša doza inzulina ili tableta preniska, tokom noći nivo šećera u krvi znatno će se povećati. Da li je to kod vas slučaj, možete lako provjeriti. Dovoljno je da nekoliko noći uzastopno izmjerite nivo glukoze – naprimjer: dvije noći uzastopno i to najprije u dva pa u četiri sata poslije ponoći.

Ako utvrdite porast šećera u krvi, razgovarajte sa svojim liječnikom. Ako ste na inzulinu, rješenje ovisi o vrsti inzulina koji koristite. U nekim slučajevima trebat će povećati dozu, a u nekim uzeti tokom noći dodatnu dozu inzulina. Ovo je primjenjivo kad je riječ o dijabetičarima tipa 1.

Kad je riječ o dijabetesu tipa 2, postoje dvije mogućnosti ako uzimate tablete za snižavanje šećera u krvi. I ti pacijenti trebaju porazgovarati sa svojim liječnikom.

Moguće je da će im pomoći dodatna tableta. Međutim, moguće je također da tablete više nisu dovoljne i da je nužan tretman inzulinom.

Fenomen jutarnjeg sumraka
Noću tijelo izlučuje hormone koji mogu podići šećer u ranim jutarnjim satima. Taj takozvani fenomen jutarnjeg sumraka može se uočiti prije svega kod dijabetesa tip 1.

Nesanica i stres mogu to i pojačati. U pubertetu je zbog povećane produkcije hormona ovaj fenomen posebno izražen. Ovaj Down fenomen (Down – sumrak) prepoznat ćete ako više puta noću izmjerite nivo šećera. Kod ovog sindroma tipičan je skok šećera oko četiri sata ujutro.

U ovim slučajevima preporučuje se posljednju dozu inzulina uzeti što kasnije . Najbolje oko 23 sata da bi se maksimalno djelovanje osjetilo oko četiri sata ujutro. Alternativa je inzulinska pumpa koja se može programirati tako da ujutro ispušta najviše inzulina.

Manjak inzulina zbog jutarnjeg fizičkog napora ili sporta
Prilikom teškog fizičkog rada kao i tokom sportske aktivnosti normalno je da opadne nivo šećera u krvi. Međutim, kod nekih se dijabetičara dešava da šećer u krvi poraste.

Razlog: Prilikom kretanja mišići iz tjelesnih zaliha uzimaju više šećera. Zato im je potreban inzulin. Ako djelovanje bazalnog inzulina prije podne nije dovoljno da bi šećer dovelo u ćelije, raste nivo šećera u krvi. Osim toga, kod sporta organizam izlučuje i hormone stresa koji mogu podići nivo šećera.

Kontraregulacija
Povišene jutarnje vrijednosti šećera u krvi mogu biti posljedica noćne hipoglikemije. U tom slučaju tijelo izlučuje hormone koje podižu nivo šećera iznad „postavljenog cilja”. Ako pretpostavljate da tokom spavanja imate laganu hipoglikemiju, trebali biste tokom noći povremeno izmjeriti nivo šećera u krvi.

Najveći rizik od lagane hipoglikemija je između pola noći i tri sata ujutro.

Ako ste na inzulinu, popričajte sa svojim liječnikom o eventualnom smanjenju doze. Ili prihvatite mogućnost da prije odlaska na spavanje imate malo viši nivo šećera u krvi, što ćete postići ako pojedete režanj integralnog kruha.

To se preporučuje onima koji se mnogo kreću ili ako uveče popiju malo alkohola. Oboje može biti uzrok noćne hipoglikemije.

Mnogo masnoće i bjelančevima
Ako večerate obrok bogat bjelančevinama (poveću šniclu ili mnogo sira) ujutro očekujte viši nivo šećera u krvi. Jer tokom noći jetra dio bjelančevina pretvori u šećer.

Ako je vaša večera sastavljena od masnoće i ugljikohidrata (pica) ona je odgovora za jutarnji visok šećer jer masnoća koči preradu ugljikohidrata.

Tako se može desiti da je pre odlazak na počinak nivo šećera prihvatljiv, ali ujutro znatnije povišen. Zato izbjegavajte večere ove vrste i, u svakom slučaju, porazgovarajte sa liječnikom koji prati vaš dijabetes.

Pravila prehrane za dijabetičare pogledajte ovdje 

Greška prilikom uzimanja inzulina
Pogrešna tehnika uzimanja inzulina može biti uzrok jutarnjem skoku šećera u krvi. Naprimjer ako bazalni inzulin dospije u mišić umjesto pod kožu. Tada on brže prelazi u krv, pa je u rane jutarnje sate sva zaliha potrošena.

Neke vrste inzulina ne treba davati u trbušne mišiće već u stražnjicu ili butinu. Provjerite sa svojim liječnikom koji inzulin trošite i gdje ga treba unositi u tijelo.

Pokazalo se da se isti problem sa jutarnjim visokim nivoom šećera u krvi javlja i kod onih pacijenata koji inzulin daju dugo na isto mjesto pa su se tu možda desile i neke promjene u tkivu.

O svemu navedenom porazgovarajte sa svojim liječnikom. On će vam sigurno savjetovati kako da sačuvate mišiće za davanje inzulina i preporučiti vam da prilikom svakog novog uzimanja inzulina injekciju date barem tri centimetra dalje od mjesta na kojem ste dali prethodnu.

Piše: Prim.mr.sci Dr. Mirsad Đugum