Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Alergija i alergijsko testiranje !

Alergija i alergijsko testiranje !

Alergija je reakcija organizma na tvari (alergene) koje tijelo doživljava kao strane i štetne. Kada tijelo neku tvar detektira kao strano tijelo pokreće u imunološkom sistemu čitav niz obrambenih reakcija koje zovemo alergijskom reakcijom. Ona se može pojaviti odmah ili nekoliko sati nakon kontakta s alergenom. Ponekad ta reakcija može biti tako burna da tijelo razvije anafilaktičku reakciju koja može završiti smrću. Na sreću to se ipak rijetko događa, a takve reakcije najčešće su na neke lijekove, osobito u injekcijama ili na ubode insekata ili životinja koje ubodom izlučuju otrove.

Kada tijelo uoči neku tvar (alergen) kao stranu, aktivira antitijela IgE klase koji zatim uhvate alergen, vežu se za mastocite (stanice u krvi) i na taj način počinje se pojačano lučiti histamin koji izaziva alergijsku reakciju. Mastociti su stanice koje se nalaze pod kožom, u sluznici nosa, u plućima i probavnom traktu. Nakon reakcije IgE antitijela s uzročnikom i aktivacije mastocita potiče se aktivacija medijatora (posrednika) upale u tijelu kao što je pojačano lučenje histamina, leukotrijena, prostaglandina u našem tijelu što izaziva simptome alergijske reakcije u našem tijelu.

Simptomi alergijske reakcije mogu biti blagi, srednje blagi, jako izraženi do anafilaktičkog šoka. Stanje alergijskog šoka tj. anafilaksija je opća alergijska reakcija, koja zahvaća dišne puteve i/ili srčano-žilni sistem, kožu i/ili probavni trakt. Simptomi alergijske reakcije ovise o načinu ulaska alergena u tijelo, odnosno na koju vrstu alergena tijelo reagira stvaranjem IgE antitijela.

Alergene možemo podijeliti na inhalatorne (alergeni koje udišemo), zatim nutritivne (alergeni koji se unose u tijelo kao hrana ili piće) i lijekove koji se mogu primjenjivati kao kapi, kreme i sprejevi na kožu i sluznice, kapsule, tablete, sirupi, kapi, čepići ili se mogu primjenjivati u formi injekcija i infuzija.

Alergijska reakcija može izazvati različite simptome:
•Hunjavica (alergijski rinitis);
•Upala ždrijela (crvenilo, otekline);
•Pluća (alergijski kašalj, teško disanje, bronhospazam);
•Probavne smetnje (bolovi i grčevi u trbuhu, mučnina, povraćanje, proljevi);
•Kožne tegobe (osipi, urtikarije, otekline);
•Srčano-žilni sistem (glavobolje, malaksalost, umor, slabost, bljedilo, ubrzani puls, nesvjestica);

Najčešći nutritivni i inhalatorni alergeni koji u tijelu mogu izazvati alergijsku reakciju su:
• grinje;
• polen;
• epitel mačke, psa, konja;
• hrana ( lješnjak, kikiriki, jaja, mlijeko, plodovi mora);

Alergeni, koji se prenose zrakom su grinje, pelud, dlake mačaka i psa. Udisanje ili dodir s takvim alergenom izazva osip, naticanje očiju, peludnu groznicu ili astmu. Prehrambeni alergeni unose se sa hranom. Bilo koja vrsta hrane može izazvati alergijsku reakciju. Najčešći prehrambeni alergeni su jaja, mlijeko, kazein-bjelačevina iz kravljeg miljeka i mliječnih proizvoda, lješnjak, kikiriki, soja, pšenica i školjke.

Ukoliko osoba ima bilo kakve tegobe koje liječnik procijeni kako bi mogle biti povezane s alergijom potrebno je učiniti laboratorijsko testiranje. Danas se najčešće koriste testovi iz krvi kojim se određuje ukupna količina IgE antitijela (RIST), ili nivo specifičnih IgE antitijela na određene alergene (RAST).

1).Određivanje ukupnih IgE antitijela u krvi
Količina IgE antitijela u serumu zdravih osoba je promjenjiva tijekom života i može biti povećana kod alergijskih, parazitarnih i zloćudnih bolesti.
2).Određivanje specifičnih IgE antitijela u krvi
Iz krvi je moguće utvrditi količinu specifičnih IgE antitijela koja se stvaraju u našem tijelu na pojedinačne alergene (inhalatorne ili nutritivne).

U laboratoriji Poliklinike Atrijum možete obaviti alergijsko testiranje nivoa IgE na 20 inhalatornih alergena:
– polen ( breze,johe,lijeske,hrasta,livadske macice, raži,divljeg pelina, bokvice);
– grinje iz kućne prašine (američke i evropske);
– epitel konja,mačke,psa,hrčka,zeca;
– Aspergillus fumigates;
– plijesan,buđ;
– te 20 nutritivnih alergena: ljesnjak, kikiriki, orah, badem, mlijeko,bjelanjak, žumanjak, kazein, paradajz, celer, mrkva, krompir, bakalar, škampe, breskva, jabuka, soja, pšenično brašno, susam, raženo brašno.

Za njihovo određivanje uzima se uzorak krvi, a zatim se iz seruma određuje nivo antitijela, a time i određuje postoji li i u kojem intenzitetu alergijska reakcija na alergene koje udišete ili koje unosite hranom u tijelo. Nalazi budu gotovi za 3-4 dana.

Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati na broj 033/922-152 ili na e-mail lejla.cano@poliklinika-atrijum.ba

Piše: