Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

U znaku borbe protiv raka dojke – CA 15-3 i sve što trebate znati

U znaku borbe protiv raka dojke – CA 15-3 i sve što trebate znati

Nakon dugog i sunčanog ljeta, početak jeseni startuje obilježavanjem događajem na svjetskom nivou a to je borba protiv raka dojke. Zato je i cijeli mjesec Oktobar posvećen baš ovoj misiji – podizanje svjesti i informisanje žena oko redovne kontrole, briga za zdravlje i borba protiv ove bolesti. U tom smijeru, kako bi podržali svjetsku kampanju koja dotiće ogroman broj žena, ovaj članak posvećujemo najbitnijim stvarima koje bi svaka žena trebala znati. Kako bi bolje objasnili i na vrijeme spriječili ili kontrolisali opaku bolest, u nastavku pročitajte sve ono sto morate znati,  šta je ono što Vi sami možete uraditi i doprinjeti u svjetskoj kampanji borbe protiv raka dojke.

Sta je CA 15-3?

Sigurno ste mnogo puta čuli CA 15-3. Ali šta je to ustvari? CA 15-3 je karcinomski antigen ili tumor marker koji se koristi u ispitivanju i praćenju širenja raka dojke. To se radi laboratorijskim pretragama i ono što povezuje prve znake raka dojke su povišene vrijednosti ovog markera.  CA 115-3 je najpoznanitija i najkorištenija laboratorijska pretraga u dijagnostici raka dojke.

Kako se radi CA 15-3 test?

Utvrđivanje povišene vrijednosti antigena je moguće dobiti  samo preko analize krvi. U tom smijeru, test za ovaj tumor marker radi se uzimanjem uzorka krvi iz vene. Rezultati koji se dobiju nakon analize krvi pokazuju u kojem je stanju i stadiumu rak dospjeo i dali ga uopšte ima. Ovaj test nije tretman, već samo infomativni nalaz u kojem je stanju vaše tijelo.

Bitno je naglasiti da se ovaj tumor marker koristi kod osoba kod kojih je već dijagnosticiran rak dojke, koji su bili pod terapijom i isti služi kako bi se kontrolisala vrednost u krvi koji bi mogli alarmirati na povratak ili napredovanje bolesti. Kako do ovoga ne bi došlo, ljekari preporučuju redovne kontrole. Prvi koraci su samokontrole, a ukoliko osjetite nešto atipično, onda slijedi mamografija, ultrazvuk te druga dijagnostika. Na vrijeme otkrivanje raka dojke može rezultirati  95% uspiješnosti liječenja.

Za više informacija pozovite našu laboratoriju na broj 033 922 152

Piše: