Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

PRP terapija za opadanje kose

PRP tretman kose

PRP terapija, ili terapija plazmom bogatom trombocitima, postaje sve popularnija kao tretman za različite probleme kože i kose. Ova terapija koristi vlastite krvne pločice bogate faktorima rasta kako bi potaknula regeneraciju tkiva i potaknula prirodne procese ozdravljenja. Kada je riječ o opadanju kose, PRP terapija se pokazala kao obećavajući tretman za poboljšanje zdravlja vlasišta i poticanje rasta nove kose.

PRP se dobiva iz vlastite krvi pacijenta. Postupak započinje uzimanjem manje količine krvi, nakon čega se krv centrifugira kako bi se odvojile krvne pločice od ostalih komponenti krvi. Nakon centrifugiranja, dobivena plazma bogata trombocitima (PRP) injektira se natrag u vlasište ili se nanosi na vlasište nakon primjene mikroiglica.

Jedna od ključnih prednosti PRP terapije je u tome što koristi vlastite biološke resurse tijela kako bi potaknula regeneraciju i ozdravljenje. Faktori rasta prisutni u PRP-u potiču rast novih stanica, poboljšavaju cirkulaciju krvi i potiču stvaranje kolagena, što rezultira jačim i zdravijim folikulima dlake.

Kako djeluje PRP terapija za opadanje kose?

PRP terapija za opadanje kose djeluje na nekoliko načina. Kada se PRP ubrizga ili nanese na vlasište, faktori rasta prisutni u plazmi bogatoj trombocitima potiču regeneraciju folikula dlake i poboljšavaju opće zdravlje vlasišta. Ovi faktori rasta potiču rast novih stanica i krvnih žila, što poboljšava cirkulaciju krvi u vlasištu i osigurava bolji pristup hranjivim tvarima i kisiku folikulima dlake.

Osim toga, PRP terapija smanjuje upalu u vlasištu i potiče proizvodnju kolagena, što doprinosi jačanju folikula dlake i sprječavanju daljnjeg opadanja kose. Ovi kombinirani učinci čine PRP terapiju učinkovitom opcijom za osobe koje se bore s gubitkom kose i žele poboljšati zdravlje vlasišta.

Kome je namijenjena PRP terapija za opadanje kose?

PRP terapija za opadanje kose namijenjena je osobama koje se suočavaju s različitim oblicima gubitka kose. To uključuje muškarce i žene koji primjećuju stanjivanje kose, pojavu ćelavih mjesta ili smanjeni volumen kose. Također je pogodna za osobe koje imaju nasljednu alopeciju ili druge genetske uzroke gubitka kose.

Kandidati za PRP terapiju obično imaju dovoljno zdravih folikula dlake koji su sposobni proizvesti novu kosu, ali im je potrebna dodatna stimulacija kako bi se potaknuo rast. PRP terapija može biti posebno korisna za osobe koje preferiraju prirodne tretmane i žele izbjeći invazivne hirurške zahvate ili upotrebu lijekova za liječenje opadanja kose.

Postupak PRP terapije za opadanje kose

Postupak PRP terapije za opadanje kose obično se sastoji od nekoliko koraka. Prvo se uzima manja količina krvi iz pacijentove vene, slično kao kod rutinskog krvnog testa. Zatim se krv centrifugira kako bi se odvojile krvne pločice od ostalih komponenti krvi. Nakon centrifugiranja, dobivena plazma bogata trombocitima (PRP) priprema se za primjenu.

Nakon pripreme PRP-a, vlasište se priprema za primjenu tretmana. Aplikacija PRP-a može se izvršiti putem injekcija direktno u vlasište ili nanošenjem PRP-a na vlasište nakon primjene mikroiglica. Ovisno o potrebama pacijenta i preporuci ljekara, tretman se može ponavljati u određenim vremenskim intervalima kako bi se postigli optimalni rezultati.

PRP terapija za opadanje kose nakon 3 tretmana
PRP terapija za opadanje kose nakon 3 tretmana

Trajanje tretamana

PRP terapije za opadanje kose obično traje oko 30 do 60 minuta, ovisno o specifičnostima postupka i broju tretiranih područja. Nakon tretmana, pacijenti mogu nastaviti s normalnim aktivnostima, a većina ne osjeća značajne nelagode ili bolove.

Prednosti PRP terapije

  • Prirodni tretman: PRP terapija koristi vlastite biološke resurse tijela, što je privlačno mnogim osobama koje preferiraju prirodne tretmane.
  • Minimalno invazivna procedura: PRP terapija obično ne zahtijeva hirurške zahvate ili dulje periode oporavka, što je čini pristupačnom opcijom za mnoge pacijente.
  • Poboljšanje zdravlja vlasišta: PRP terapija ne samo da potiče rast nove kose, već i poboljšava zdravlje vlasišta, smanjujući upalu i potičući proizvodnju kolagena.
  • Očekivani rezultati: Iako rezultati mogu varirati od osobe do osobe, mnogi pacijenti primjećuju poboljšanja nakon nekoliko tretmana PRP terapije, uključujući povećanu gustoću kose i smanjenje opadanja.
Dr. Khalil Pour Azar Dariush

Povezane usluge iz iste oblasti