Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum COVID-19 testovi

COVID-19 testovi

Poliklinike obično nude nekoliko različitih testova za COVID-19, uključujući:

  • PCR test – to je najčešći test za dijagnosticiranje COVID-19. PCR test koristi se za otkrivanje prisutnosti genetskog materijala virusa u uzorku vašeg nazofarinksa.
  • Brzi antigenski test – to je brzi test koji se koristi za otkrivanje proteina virusa u uzorku vašeg nazofarinksa. Brzi test daje rezultate u roku od nekoliko minuta, ali može biti manje osjetljiv od PCR testa.
  • Serološki test – to je krvni test koji se koristi za otkrivanje antitijela koja su stvorena kao odgovor na infekciju COVID-19. Serološki testovi se najčešće koriste za procjenu imuniteta nakon infekcije COVID-19 ili nakon cijepljenja.
  • PCR test za putovanja – neke zemlje zahtijevaju negativan PCR test za putnike koji ulaze u zemlju. Ovaj test je isti kao i standardni PCR test, ali često ima strože uvjete pri uzimanju uzorka i brži rok za dobivanje rezultata.

Poliklinike obično zahtijevaju da se pacijenti unaprijed naruče za testiranje i pridržavaju se protokola za zaštitu od COVID-19

COVID-19 testovi koji se mogu uraditi u Poliklinici Atrijum su:

Serološki test

Utvrđujemo prisutnost/količinu antitijela koja se razviju nakon kontakta s virusom. Naša serološka testiranja (CLIA – chemiluminescent immunoassay) detektiraju odvojeno dva parametra i to :

– IgM antitijela koja se detektiraju u fazi zaraženosti SARS-CoV-2 virusom, sa i bez razvoja simptoma

– IgG antitijela koja nam govore o prebolovanoj infekciji ili prošlom kontaktu s virusom, sa i bez simptoma

Cijena testiranja: KM

Uzorak: Krv, 8-15 h

Rezultati dostupni isti dan

PCR test

Kojim se otkriva prisutnost virusa uzimanjem brisa nazofarinksa i ždrijela-zlatni standard za određivanje je li netko inficiran ili ne.

Cijena testiranja: 75,00 KM

Uzorak : Bris nazofarinksa, 8-15 h

Rezultati dostupni isti dan

Antigen SARS-CoV-2

Je brzi hromatografski imunoesej za kvalitativnu detekciju SARS-CoV-2 antigena iz uzoraka nazofaringealnih briseva individua sa sumnjom na SARS-CoV-2 infekciju u vezi sa kliničkom slikom i rezultatima drugih laboratorijskih testova.

Cijena testiranja: 20,00 KM

Uzorak: Bris nazofarinksa, 8-15:30

Rezultati dostupni isti dan

Za sve dodatne informacije možete kontaktirati laboratoriju Atrijum na broj 033 922 152

Povezane usluge iz iste oblasti