Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum CT dijagnostika

CT dijagnostika

CT – kompjuterizovana tomografija (engl. computed tomography) je dijagnostička metoda koja koristi rendgenske zrake kako bi se kreirala detaljna, trodimenzionalna slika unutrašnjih organa i struktura. U procesu skeniranja, pacijent se postavi na sto koji se lagano pomjera kroz cilindrični aparat, kroz koji prolaze rendgenski zraci iz više uglova. Specijalni program zatim kombinuje dobijene slike kako bi se dobila trodimenzionalna slika unutrašnjosti tijela. CT se koristi u dijagnostici raznih zdravstvenih problema, uključujući otkrivanje tumora, traumatskih ozljeda, krvnih ugrušaka i drugih stanja. Važno je napomenuti da CT koristi rendgenske zrake, što može predstavljati izvjesnu dozu zračenja, tako da se njegova primjena mora pažljivo razmotriti u odnosu na koristi i rizike.

Šta je CT dijagnostika?

CT dijagnostika, ili kompjuterizovana tomografija, je medicinska procedura pri kojoj se koriste X-zrake i kompjuterska tehnologija za dobivanje detaljnih slika unutrašnjih struktura tijela. Ova tehnologija omogućava doktorima da identificiraju problematična područja, izvrše procjenu ozbiljnosti stanja i preporuče optimalni tretman. CT dijagnostika je jedna od najčešćih metoda dijagnosticiranja u modernoj medicini i ima vrlo visoku stopu uspješnosti.

Tradicionalni rendgenski aparati koriste fiksnu cijev za usmjeravanje rendgenskih zraka na jedno mjesto. Kako rendgenski zraci putuju kroz tijelo, različita tkiva ih apsorbuju u različitim količinama. Tkivo veće gustine stvara bjelju sliku od drugih tkiva na crnoj pozadini filma. X-zraci proizvode 2D slike.

Koliko dugo traje test?

Obično biste trebali planirati sat vremena za CT skeniranje. Većina tog vremena je za pripreme. Skeniranje može da traje između 10 i 30 minuta ili manje. Općenito, možete nastaviti sa svojim aktivnostima nakon što doktor ili medicinski tehničar kaže da je to sigurno za vas, obično je to nakon što završe skeniranje i provjere jasne slike

Šta se dešava tokom testa?

Tokom testa ćete ležati na leđima na stolu (kao krevet). CT skeniranja se mogu raditi sa ili bez kontrasta. Kontrast se odnosi na supstancu koja se uzima na usta ili se ubrizgava i omogućava da se određeni organ ili tkivo koje se proučavaju jasnije vide.  Ako vaš test to zahtijeva, zdravstveni radnik može ubrizgati kontrastnu boju intravenozno (u vašu venu). Ova boja može izazvati crvenilo ili metalni ukus u ustima. Za sve nuspojave koje možete imati od kontrasta, trebate se obratiti svom doktoru.

Kada skeniranje počne krevet se polako pomiče u skener u obliku “krofne”. U ovom trenutku, morat ćete ostati što mirniji jer pokret može stvoriti mutne slike.

Skener snima područje koje zdravstveni radnik treba da vidi. Za razliku od MR skeniranja, CT skeniranje je tiho.

Kada se ispit završi, sto na kojem ležite napušta skener.

Povezane usluge iz iste oblasti