Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum CT dijagnostika

CT angiografija donjeg ekstremiteta – noge

CT angiografija je medicinski postupak tokom kojeg ljekari, koristeći kombinaciju x-zraka i sofisticiranu kompjutersku analizu kreiraju detaljan, 3D prikaz krvnih sudova u različitim dijelovima tijela. Angiografija podrazumijeva omogućavanje prikaza krvnih sudova mozga, vrata, bubreag, abdomena i svih ekstremiteta. Kako bi bio obezbijeđen najdetaljniji prikaz krvnih sudova, tokom angiografije koristi se kontrastno sredstvo koje se ubrizgava intravenozno u tijelo pacijenta. CT angiografija se koristi kako bi se pravilno mogle otkriti anomalije u kvrnim sudovima tijela, njihova suženja, blokade, krvni ugrušci, ruptura krvnog suda, povrede, kongenitalne abnormalnosti kardiovaskularnog sistema, te tumori. Ljekari koriste CT angiografiju u svrhu predoperativne evaluacije krvnih sudova, uz pomoć koje sa više informacija i boljom operativnom pripremom mogu sigurnije obaviti operaciju.

Šta je CT angiografija donjeg ekstremiteta – noge?

CT angiografija donjeg ekstremiteta – noge je dijagnostički postupak koji koristi rendgenske zrake i kontrastno sredstvo za vizualizaciju krvnih žila donjih ekstremiteta, uključujući arterije koje opskrbljuju noge krvlju.

Prije pregleda, pacijentu se obično daje kontrastno sredstvo putem venskog katetera, a zatim se postavlja na pokretni stol u CT skeneru. Skener emitira rendgenske zrake kroz noge pacijenta, a senzori na drugoj strani skenera bilježe količinu zraka koja prolazi kroz tkiva i pretvaraju je u digitalne slike koje se obrađuju u 2D ili 3D slike na računalu.

CT angiografija donjeg ekstremiteta može se izvoditi kada postoji sumnja na suženja ili blokade krvnih žila nogu, kao što su tromboze, embolije ili ateroskleroza. Ovaj postupak također može pomoći u praćenju napretka liječenja i procjeni postoperativnih stanja.

CT angiografija donjeg ekstremiteta ima nekoliko prednosti u odnosu na tradicionalnu angiografiju, koja uključuje uvođenje katetera u arteriju u području ingvinalne regije ili na stopalu. CT angiografija je manje invazivna i ima manje nuspojava. Osim toga, postupak je brz i precizan u prikazu velikih dijelova krvnih žila nogu i njihovih grana, što je korisno u dijagnosticiranju bolesti krvnih žila.

Međutim, kao i kod svih medicinskih postupaka, CT angiografija donjeg ekstremiteta može imati nedostatke. Jedan od glavnih nedostataka je izloženost pacijenta jonizirajućem zračenju, što može biti štetno u nekim slučajevima. Kontrastno sredstvo također može izazvati alergijske reakcije i druge nuspojave.

Važno je da pacijenti i ljekari pažljivo razmotre sve prednosti i nedostatke CT angiografije donjeg ekstremiteta kako bi donijeli informirane odluke o najboljem postupku dijagnostiranja i liječenja.

Prije samog snimanja CT angiografije potrebno je sa ljekarom ili inženjerom obaviti razgovor te provjeriti ukoliko pacijent ima poznate alergije ili ukoliko je imao alergijsku rekaciju na kontrastno sredstvo, ukoliko uzima neke od lijekova kao metformin, antibiotike ili nesterodialne antiinflamtorne lijekove, ukoliko ima dijagnosticirane srčane probleme, astmu, diabetes, bubrežne bolesti ili je prošao transplantaciju organa. Pacijentice trebaju obavijestiti doktora ili tehničara ukoliko su trudne ili postoji mogućnost za trudnoćom. Zbog kontrastnog sredstva koje se koristi u toku pregleda poželjno je ne unositi tečnost niti hranu nekoliko sati prije snimanja.

Povezane usluge iz iste oblasti