Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum CT dijagnostika

CT cistografija

CT – kompjuterizovana tomografija (engl. computed tomography) je dijagnostička metoda koja koristi rendgenske zrake kako bi se kreirala detaljna, trodimenzionalna slika unutrašnjih organa i struktura. U procesu skeniranja, pacijent se postavi na sto koji se lagano pomjera kroz cilindrični aparat, kroz koji prolaze rendgenski zraci iz više uglova. Specijalni program zatim kombinuje dobijene slike kako bi se dobila trodimenzionalna slika unutrašnjosti tijela. CT se koristi u dijagnostici raznih zdravstvenih problema, uključujući otkrivanje tumora, traumatskih ozljeda, krvnih ugrušaka i drugih stanja. Važno je napomenuti da CT koristi rendgenske zrake, što može predstavljati izvjesnu dozu zračenja, tako da se njegova primjena mora pažljivo razmotriti u odnosu na koristi i rizike

Šta je cistografija?

Cistografija je dijagnostički postupak koji se koristi za ispitivanje mokraćnog mjehura i donjeg dijela mokraćnog sistema. U postupku se koristi kontrast, koji se ubrizgava u mokraćni mjehur kroz kateter, a zatim se uzimaju rendgenski snimci za radiološke analize. Cistografija se koristi za procjenu stanja mokraćnog mjehura, uključujući prisutnost tumora, kamenja ili drugih abnormalnosti. Ovaj postupak se često koristi za procjenu stanja kod problema s mokrenjem, inkontinencije ili ponavljajućih upala mokraćnog sustava. Cistografiju obično provode radiolozi ili urolozi u bolnicama ili ambulantama.

Postupak može trajati od 30 minuta do sat vremena, a pacijent može osjetiti blagu nelagodu prilikom ubrizgavanja kontrastnog sredstva. Nakon postupka, pacijent može nastaviti s normalnim aktivnostima, osim ako nije bilo komplikacija koje su rijetke ali moguće. Cistografija se može provesti pomoću CT ili MRI skeniranja, što je manje invazivna varijanta postupka.

Kako se provodi CT cistografija?

Prije CT cistografije pacijentu se ubrizga kontrastno sredstvo koje se nakuplja u mokraćnom mjehuru te se potom postavlja u isti. Zatim se pacijentu izvodi CT skeniranje koje omogućava dobivanje detaljnih slika mokraćnog mjehura, uretera i bubrega. Slike se potom analiziraju radi otkrivanja mogućih patoloških promjena u mokraćnom sistemu.

Nuspojave CT cistografije su relativno rijetke, ali mogu se pojaviti. Mogući rizici uključuju:

Bol ili nelagoda tijekom ili nakon postupka, posebno tijekom ubrizgavanja kontrastnog sredstva.

Infekcije, iako su vrlo rijetke, mogu se pojaviti ako se postupak izvodi kod osoba s prethodnom infekcijom mokraćnog sustava ili kod pacijenata s kateterom u mokraćnom mjehuru.

Rizik od oštećenja bubrega, posebno kod osoba s prethodnim oštećenjem bubrega ili kod starijih osoba.

Problemi s mokrenjem nakon postupka, što može biti uzrokovano kontrastnim sredstvom ili samim postupkom.

Prednosti CT cistografije

CT cistografija omogućava vrlo preciznu vizualizaciju mokraćnog sistema te je stoga vrlo korisna u dijagnostici različitih patoloških stanja u ovom području. Također, ova vrsta dijagnostičkog postupka relativno je neinvazivna te izaziva vrlo malo neugodnosti ili bolova.

Povezane usluge iz iste oblasti