Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum CT dijagnostika

CT koronarografija

CT angiografija je medicinski postupak tokom kojeg ljekari, koristeći kombinaciju x-zraka i sofisticiranu kompjutersku analizu kreiraju detaljan, 3D prikaz krvnih sudova u različitim dijelovima tijela. Angiografija podrazumijeva omogućavanje prikaza krvnih sudova mozga, vrata, bubreag, abdomena i svih ekstremiteta. Kako bi bio obezbijeđen najdetaljniji prikaz krvnih sudova, tokom angiografije koristi se kontrastno sredstvo koje se ubrizgava intravenozno u tijelo pacijenta. CT angiografija se koristi kako bi se pravilno mogle otkriti anomalije u kvrnim sudovima tijela, njihova suženja, blokade, krvni ugrušci, ruptura krvnog suda, povrede, kongenitalne abnormalnosti kardiovaskularnog sistema, te tumori. Ljekari koriste CT angiografiju u svrhu predoperativne evaluacije krvnih sudova, uz pomoć koje sa više informacija i boljom operativnom pripremom mogu sigurnije obaviti operaciju.

Šta je CT koronarografija?

CT koronarografija (CTA) je dijagnostička procedura koja koristi rendgenske zrake i kontrastno sredstvo za vizualizaciju krvnih žila srca, uključujući koronarne arterije koje opskrbljuju srčani mišić krvlju. Ova metoda se još naziva i CT angiografija koronarnih arterija.

Prije pregleda, pacijentu se obično daje kontrastno sredstvo putem venskog katetera, a zatim se postavlja na pokretni stol u CT skeneru. Skener emitira rendgenske zrake kroz srce pacijenta, a senzori na drugoj strani skenera bilježe količinu zraka koja prolazi kroz tkiva i pretvaraju je u digitalne slike koje se obrađuju u 2D ili 3D slike na računalu.

CT koronarografija se često izvodi kod pacijenata s povećanim rizikom od srčanih bolesti, kao što su osobe s nasljednim čimbenicima, visokim krvnim tlakom, dijabetesom ili pretilošću. Također se koristi u dijagnosticiranju bolesti krvnih žila srca, uključujući aterosklerozu, suženja i blokade.

Prednosti CT koronarografije uključuju to što je manje invazivna od tradicionalne koronarografije, koja uključuje uvođenje katetera u arteriju u području prepona ili ruke. Osim toga, CT koronarografija je brža i preciznija u prikazu velikih dijelova koronarnih arterija i njihovih grana, što je korisno u dijagnosticiranju bolesti krvnih žila.

Međutim, kao i kod svih medicinskih postupaka, CT koronarografija može imati nedostatke. Jedan od glavnih nedostataka je izloženost pacijenta ionizirajućem zračenju, što može biti štetno u nekim slučajevima. Kontrastno sredstvo također može izazvati alergijske reakcije i druge nuspojave.

Važno je da pacijenti i ljekari pažljivo razmotre sve prednosti i nedostatke CT koronarografije kako bi donijeli informirane odluke o najboljem postupku dijagnostiranja i liječenja.

Prije samog snimanja CT angiografije koronarnih arterija potrebno je sa ljekarom ili inženjerom obaviti razgovor te provjeriti ukoliko pacijent ima poznate alergije ili ukoliko je imao alergijsku rekaciju na kontrastno sredstvo, ukoliko uzima neke od lijekova kao metformin, antibiotike ili nesterodialne antiinflamtorne lijekove, ukoliko ima dijagnosticirane srčane probleme, astmu, diabetes, bubrežne bolesti ili je prošao transplantaciju organa. Pacijentice trebaju obavijestiti doktora ili tehničara ukoliko su trudne ili postoji mogućnost za trudnoćom. Zbog kontrastnog sredstva koje se koristi u toku pregleda poželjno je ne unositi tečnost niti hranu nekoliko sati prije snimanja.

Povezane usluge iz iste oblasti