Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum CT dijagnostika

CT mozga

CT – kompjuterizovana tomografija (engl. computed tomography) je dijagnostička metoda koja koristi rendgenske zrake kako bi se kreirala detaljna, trodimenzionalna slika unutrašnjih organa i struktura. U procesu skeniranja, pacijent se postavi na sto koji se lagano pomjera kroz cilindrični aparat, kroz koji prolaze rendgenski zraci iz više uglova. Specijalni program zatim kombinuje dobijene slike kako bi se dobila trodimenzionalna slika unutrašnjosti tijela. CT se koristi u dijagnostici raznih zdravstvenih problema, uključujući otkrivanje tumora, traumatskih ozljeda, krvnih ugrušaka i drugih stanja. Važno je napomenuti da CT koristi rendgenske zrake, što može predstavljati izvjesnu dozu zračenja, tako da se njegova primjena mora pažljivo razmotriti u odnosu na koristi i rizike.

Šta podrazumijeva CT mozga?

CT mozga je dijagnostički postupak koji se koristi za stvaranje detaljnih slika mozga i struktura u glavi. To je brza, neinvazivna metoda koja koristi rendgensko zračenje i računarsku obradu podataka kako bi se dobile slike glave u različitim presjecima.

Prije postupka, možda ćete morati ukloniti odjeću, nakit i druge metalne predmete koji bi mogli ometati slike. Također ćete biti upitani o svojoj medicinskoj historiji, bilo kakvim prošlim bolestima i bilo kakvim alergijskim reakcijama na kontrastni materijal. Ako je potrebno, možda ćete dobiti kontrastni materijal intravenozno kako bi se poboljšala vidljivost tkiva u glavi.

Tokom postupka, ležat ćete na stolu koji se polako kreće kroz okrugli otvor mašine za CT. Možda će vam ljekari reći da zadržite dah tokom skeniranja kako bi bili u mogućnosti dobiti najbolje moguće slike. Cijeli postupak obično traje oko 15-30 minuta.

CT mozga se koristi za dijagnosticiranje različitih stanja mozga, uključujući traumu mozga, krvarenje, tumore, upale, infekcije, aneurizme i druge vaskularne poremećaje. Također se može koristiti za procjenu učinaka neuroloških poremećaja i praćenje napredovanja stanja tijekom vremena.

Postupak CT mozga je siguran i obično ne uzrokuje bol. Međutim, kontrastni materijal koji se može koristiti u postupku može izazvati alergijsku reakciju kod nekih pacijenata sa specifičnim potrebama. Također, CT mozga koristi rendgensko zračenje, što može povećati rizik od izloženosti zračenju. Međutim, doza zračenja u postupku je obično vrlo mala i ne bi trebala predstavljati značajan rizik.

Rezultati CT mozga tumače se od strane radiologa, koji su specijalizirani za tumačenje medicinskih slika. Nakon što dobiju slike, radiolozi mogu identificirati problematična područja, procijeniti veličinu i oblik tumora, utvrditi je li došlo do krvarenja ili drugih vaskularnih poremećaja te procijeniti učinke traume mozga ili drugih stanja. Vaš ljekar će potom pregledati i tumačiti ove rezultate te će vam dati daljnje smjernice o vašem liječenju, ako je potrebno.

Povezane usluge iz iste oblasti