Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum CT dijagnostika

CT orbita

CT – kompjuterizovana tomografija (engl. computed tomography) je dijagnostička metoda koja koristi rendgenske zrake kako bi se kreirala detaljna, trodimenzionalna slika unutrašnjih organa i struktura. U procesu skeniranja, pacijent se postavi na sto koji se lagano pomjera kroz cilindrični aparat, kroz koji prolaze rendgenski zraci iz više uglova. Specijalni program zatim kombinuje dobijene slike kako bi se dobila trodimenzionalna slika unutrašnjosti tijela. CT se koristi u dijagnostici raznih zdravstvenih problema, uključujući otkrivanje tumora, traumatskih ozljeda, krvnih ugrušaka i drugih stanja. Važno je napomenuti da CT koristi rendgenske zrake, što može predstavljati izvjesnu dozu zračenja, tako da se njegova primjena mora pažljivo razmotriti u odnosu na koristi i rizike.

Šta je CT orbita?

CT orbita podrazumijeva radiološki pregled kompjuterskom tomografijom (CT) svih struktura koje su prisutne u očnim šupljinama, kao što su očne jabučice, očni mišići, suznice, optički živci i krvne žile. Ovaj pregled omogućava detaljan prikaz anatomije i patologije očnih struktura, što može pomoći u dijagnosticiranju raznih stanja, uključujući tumore, infekcije, krvarenja, oštećenja živaca i kostiju. CT orbita se obično izvodi uz upotrebu kontrastnog sredstva kako bi se poboljšala vizualizacija krvnih žila i drugih tkiva.

Kod CT orbite, pacijent leži na stolu dok se oko njega rotira rendgenski stroj. Tokom pregleda, rendgenski stroj snima niz slika koje se zatim kombiniraju u trodimenzionalni prikaz orbite. CT orbita se obično koristi za dijagnosticiranje stanja kao što su tumori oka ili očnih jabučica, frakture kostiju očne duplje i infekcije.

CT orbite ili CT skeniranje očne duplje je siguran i neinvazivan medicinski postupak. Međutim, kao i svaki drugi medicinski postupak, CT orbite može imati neke nuspojave.

Moguće nuspojave CT orbita

Nuspojave, koje se eventualno mogu pojaviti, kada je u pitanju ovakav postupak su:

1. Reakcije na kontrastno sredstvo – ako se koristi kontrastno sredstvo pri CT skeniranju očne duplje, postoji mala mogućnost alergijske reakcije. U nekim slučajevima, kontrastno sredstvo može izazvati nuspojave kao što su mučnina, povraćanje, svrbež ili osip.

2. Izloženost zračenju – CT skeniranje koristi rendgensko zračenje, što znači da postoji mala količina ionizirajućeg zračenja. Iako su razine zračenja minimalne, neki ljudi se mogu zabrinuti zbog izloženosti zračenju, posebno ako su podvrgnuti ponovljenom CT skeniranju.

3. Neprijatno iskustvo skeniranja – CT skeniranje može biti neudobno ili čak strašno iskustvo za neke ljude. Osobe koje pate od klaustrofobije, anksioznosti ili nekih drugih fobija mogu imati poteškoća s postupkom skeniranja.

U većini slučajeva, prednosti CT orbite nadmašuju potencijalne rizike ili nuspojave. Međutim, ako imate bilo kakve zabrinutosti ili pitanja o postupku, razgovarajte sa svojim ljekarom ili radiologom prije početka skeniranja.

Povezane usluge iz iste oblasti