Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum CT dijagnostika

CT pregled lumbosakralne kičme

CT – kompjuterizovana tomografija (engl. computed tomography) je dijagnostička metoda koja koristi rendgenske zrake kako bi se kreirala detaljna, trodimenzionalna slika unutrašnjih organa i struktura. U procesu skeniranja, pacijent se postavi na sto koji se lagano pomjera kroz cilindrični aparat, kroz koji prolaze rendgenski zraci iz više uglova. Specijalni program zatim kombinuje dobijene slike kako bi se dobila trodimenzionalna slika unutrašnjosti tijela. CT se koristi u dijagnostici raznih zdravstvenih problema, uključujući otkrivanje tumora, traumatskih ozljeda, krvnih ugrušaka i drugih stanja. Važno je napomenuti da CT koristi rendgenske zrake, što može predstavljati izvjesnu dozu zračenja, tako da se njegova primjena mora pažljivo razmotriti u odnosu na koristi i rizike.

CT pregled lumbosakralne kičme

CT pregled lumbosakralne kičme (lumbo-sakralni, donji dio) je radiološka pretraga u okviru koje se uz pomoć CT uređaja vrši snimanje slojeva kičme i kompjuterskom obradom podataka se dobijaju dijagnostičke informacije o patološkim promjenama u lumbalno-sakralnom dijelu kičme.

Kada se izvodi CT pregled lumbosakralne kičme?

Neki od razloga zbog kojih bi ljekar mogao indicirati da se uradi snimanje lumbosakralne kičme su:

  • bol sa trnjenjem i peckanjem bez ili sa širenjem prema jednoj ili obje noge
  • otežano mijenjanje položaja
  • spondiloza
  • skolioza
  • diskus hernija
  • diskopatija
  • traume
  • degenerativne promjene
  • deformiteti

Priprema pacijenta za CT lumbosakralne kičme

Prije pregleda potrebno je da pacijent ukloni nakit, pirsing i bilo kakve druge metalne objekte sa svog tijela. Posebne pripreme za snimanje lumbosakralne kičme nisu potrebne. Pacijent se tokom pregleda nalazi u ležećem položaju sa udlagom za glavu.

Izvođenje pregleda

U toku pregleda pacijent se nalazi sam u prostoriji u kojoj se nalazi CT. Pregled se obavlja na uređaju Toshiba Aquilion Prime 160-slice.

Nakon pozicioniranja pacijenta inžinjer radiologije isplanira polje pregleda. Uređaj je oblika velikog prstena u kojem se nalazi cijev sa rendgen zrakama i detektorima. Stol na kojem leži pacijent se pomjera naprijed i nazad. U toku pregleda je jako bitno da pacijent ostane u potpunosti miran, jer i najmanji pokreti utiču na kvalitet pregleda.

Prostorija je ozvučena, te tok cijelog pregleda prati inžinjer radiologije koji ga i izvodi.

Ako planirate trudnoću, najbolje bi bilo obaviti pregled u prvih 10 dana menstrualnog ciklusa da bi se izbjeglo štetno djelovanje zračenja na moguću početnu trudnoću.

NAPOMENA: Kontrastno sredstvo, koje se u pacijenta ubrizgava intravenozno, koristi se samo u slučajevima kada je to ljekar indicirao i donio odluku da nema kontraindikacija za primanje kontrastnog sredstva.

Povezane usluge iz iste oblasti