Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum CT dijagnostika

CT pregled masiva lica

CT – kompjuterizovana tomografija (engl. computed tomography) je dijagnostička metoda koja koristi rendgenske zrake kako bi se kreirala detaljna, trodimenzionalna slika unutrašnjih organa i struktura. U procesu skeniranja, pacijent se postavi na sto koji se lagano pomjera kroz cilindrični aparat, kroz koji prolaze rendgenski zraci iz više uglova. Specijalni program zatim kombinuje dobijene slike kako bi se dobila trodimenzionalna slika unutrašnjosti tijela. CT se koristi u dijagnostici raznih zdravstvenih problema, uključujući otkrivanje tumora, traumatskih ozljeda, krvnih ugrušaka i drugih stanja. Važno je napomenuti da CT koristi rendgenske zrake, što može predstavljati izvjesnu dozu zračenja, tako da se njegova primjena mora pažljivo razmotriti u odnosu na koristi i rizike.

CT pregled masiva lica u poliklinici Atrijum Sarajevo

ct skener
MSCT Aquillion prime 160 slice

U poliklinici Atrijum CT pregled masiva lica izvodimo na savremenom CT skeneru Toshiba Aquillion prime 160 slice.

CT pregled masiva lica na aparatu Toshiba Aquilion 160 slice, ima nekoliko prednosti u poređenju s drugim CT uređajima:

  • Visoka rezolucija: Toshiba Aquilion 160 slice ima visoku rezoluciju slike.
  • Brzina skeniranja: Zahvaljujući velikom broju detektora (u ovom slučaju 160 slice), skeniranje je brže nego na uređajima s manje “slice”-ova. To smanjuje rizik od pokreta artefakata, poboljšava kvalitetu slike i smanjuje izloženost pacijenta zračenju.
  • Niska doza zračenja: Napredne tehnike obrade slike, kao što su iterativna rekonstrukcija i upotreba niskodozne protokole, smanjuju dozu zračenja potrebnu za postizanje visokokvalitetnih slika.
  • Precizna dijagnostika: Visoka rezolucija i brzina skeniranja omogućavaju preciznu dijagnostiku.
  • Pacijentova udobnost: Brže skeniranje smanjuje vrijeme provedeno u skeneru, što poboljšava udobnost pacijenta i smanjuje anksioznost.

Šta je CT pregled masiva lica?

CT pregled masiva lica je dijagnostički postupak koji se koristi za stvaranje detaljnih slika masivnih formacija u licu. To je brza, neinvazivna metoda koja koristi rendgensko zračenje i računarsku obradu podataka kako bi bile kreirane slike lica u različitim presjecima.

Prije postupka, pacijentima će možda biti savjetovano da uklone odjeću, nakit i druge metalne predmete koji bi mogli ometati dobijanje slike. Također, ljekar bi svakog pacijenta trebao pitati o njegovoj medicinskoj historiji, kao i o bilo kakvim alergijskim reakcijama na kontrastni materijal, koji se u pacijenta ubrizgava intravenozno, ukoliko postoji potreba za to. Kontrastni materijal služi kako bi se poboljšala vidljivost tkiva u licu.

Sam CT pregled masiva lica odvija se na način da se pacijent polegne na stol, koji se polako kreće kroz okrugli otvor CT mašine. U pojedinim slučajevima pacijentima će biti savjetovano da privremeno zadrže dah tokom skeniranja, kako bi bile kreirane najbolje moguće slike. Cijeli postupak u prosjeku traje od 15 do 30 minuta.

Ova vrsta pregleda lica koristi se za dijagnosticiranje različitih stanja u licu, uključujući tumore, upale, infekcije, ciste, apscese, krvarenja i druge abnormalnosti. Također se može koristiti za procjenu učinaka traume, procjenu razvoja dječijeg lica, te za planiranje operacija i drugih medicinskih zahvata u području lica.

Postupak CT pregleda masiva lica je siguran i obično ne uzrokuje bol. Međutim, kontrastni materijal koji se može koristiti u postupku može izazvati alergijsku reakciju kod nekih pacijenata. Također, CT pregled masiva lica koristi rendgensko zračenje, što može povećati rizik od izloženosti zračenju. Međutim, doza zračenja u postupku je obično vrlo mala i ne bi trebala predstavljati značajan rizik.

Rezultati CT pregleda masiva lica tumače se od strane radiologa, koji su specijalizirani za tumačenje medicinskih slika. Nakon što dobiju slike, radiolozi mogu identificirati problematična područja, procijeniti veličinu i oblik tumora, utvrditi je li došlo do krvarenja ili drugih abnormalnosti te procijeniti učinke traume ili drugih stanja. Vaš ljekar će potom pregledati i tumačiti ove rezultate te će vam dati daljnje smjernice o vašem liječenju.

Radiologija

Povezane usluge iz iste oblasti