Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum CT dijagnostika

CT pregled nadlaktice

CT – kompjuterizovana tomografija (engl. computed tomography) je dijagnostička metoda koja koristi rendgenske zrake kako bi se kreirala detaljna, trodimenzionalna slika unutrašnjih organa i struktura. U procesu skeniranja, pacijent se postavi na sto koji se lagano pomjera kroz cilindrični aparat, kroz koji prolaze rendgenski zraci iz više uglova. Specijalni program zatim kombinuje dobijene slike kako bi se dobila trodimenzionalna slika unutrašnjosti tijela. CT se koristi u dijagnostici raznih zdravstvenih problema, uključujući otkrivanje tumora, traumatskih ozljeda, krvnih ugrušaka i drugih stanja. Važno je napomenuti da CT koristi rendgenske zrake, što može predstavljati izvjesnu dozu zračenja, tako da se njegova primjena mora pažljivo razmotriti u odnosu na koristi i rizike.

CT pregled nadlaktice

CT pregled nadlaktice je dijagnostički postupak koji se koristi za procjenu stanja kostiju, zglobova, mišića i mekih tkiva u gornjem dijelu ruke. Ovaj postupak koristi rendgensku tehnologiju za stvaranje detaljnih slika nadlaktice.

Priprema za CT pregled nadlaktice obično uključuje nošenje odjeće bez metalnih predmeta koji bi mogli ometati rendgenske zrake, kao i uklanjanje svih metalnih predmeta sa tijela pacijenata.

Tokom ovog postupka, pacijent se postavlja tako da leži na pokretnom stolu koji će se polako pomaknuti kroz otvor u CT skeneru. CT skener će zatim koristiti rendgenske zrake kako bi se stvoriio detaljne slike nadlaktice. U nekim slučajevima, medicinsko osoblje može zatražiti od pacijenta da zadrži dah na kratko vrijeme, kako bi se slike nadlaktice mogle snimiti u najboljoj kvaliteti.

CT pregled nadlaktice može pomoći u dijagnosticiranju različitih stanja, uključujući prijelome, osteoartritis, artritis, tendinitis, infekcije i tumore. Nakon pregleda, medicinski tim će pregledati slike i izvijestiti pacijenta o rezultatima pregleda.

CT pregled nadlaktice je siguran i neinvazivan postupak, s minimalnim rizikom od povrede ili nuspojava. Međutim, kao i kod svakog medicinskog postupka koji koristi rendgenske zrake, postoji mala doza zračenja, što može povećati rizik od raka u rijetkim slučajevima. Stoga se CT pregled nadlaktice obično izvodi samo kada se smatra neophodnim za dijagnostiku ili praćenje zdravstvenog stanja pacijenta.

Koje bolesti mogu utjecati na nadlakticu?

Nekoliko bolesti i stanja može utjecati na nadlakticu, uključujući:

  • Prijelomi – to je najčešća ozljeda koja se može dogoditi u nadlaktici. Najčešće se događaju kao posljedica pada ili neke vrste traume.
  • Osteoartritis – degenerativno stanje koje uzrokuje oštećenje hrskavice u zglobovima. To može dovesti do boli i ograničenja pokreta u nadlaktici.
  • Artritis – upalno stanje koje utječe na zglobove i okolna tkiva. Reumatoidni artritis, psorijatični artritis i giht su neke vrste artritisa koje mogu utjecati na nadlakticu.
  • Tendinitis – upala tetiva, često uzrokovana pretjeranom upotrebom. Može dovesti do boli i otekline u nadlaktici.
  • Sindrom karpalnog kanala – stanje u kojem se živci u zapešću stišću, što može uzrokovati bol, trnce i slabost u rukama i nadlakticama.
  • Tumori – Rak kostiju ili mekih tkiva može se pojaviti u nadlaktici, a simptomi mogu uključivati bol, oticanje i oštećenje funkcije udova.
  • Bursitis – upala bursae, jastučića koji se nalaze između kostiju, mišića i tetiva. To može dovesti do boli i ograničenja pokreta u nadlaktici.

Povezane usluge iz iste oblasti