Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum CT dijagnostika

CT pregled natkoljenice

CT – kompjuterizovana tomografija (engl. computed tomography) je dijagnostička metoda koja koristi rendgenske zrake kako bi se kreirala detaljna, trodimenzionalna slika unutrašnjih organa i struktura. U procesu skeniranja, pacijent se postavi na sto koji se lagano pomjera kroz cilindrični aparat, kroz koji prolaze rendgenski zraci iz više uglova. Specijalni program zatim kombinuje dobijene slike kako bi se dobila trodimenzionalna slika unutrašnjosti tijela. CT se koristi u dijagnostici raznih zdravstvenih problema, uključujući otkrivanje tumora, traumatskih ozljeda, krvnih ugrušaka i drugih stanja. Važno je napomenuti da CT koristi rendgenske zrake, što može predstavljati izvjesnu dozu zračenja, tako da se njegova primjena mora pažljivo razmotriti u odnosu na koristi i rizike.

CT donjih ekstremiteta je pregled koji uzima vrlo tanke slike (2-5 mm) određenog dijela vaše noge, od zgloba kuka do vrhova nožnih prstiju. Oni su daleko detaljniji od običnih rendgenskih snimaka i omogućavaju snimanje različitih uglova, kao i 3D reformaciju. To omogućava tačniju dijagnozu stvari kao što su prijelomi, iščašenja i druge povrede ili stanja.

CT natkoljenice u poliklinici Atrijum Sarajevo

ct skener
MSCT Aquillion prime 160 slice

U poliklinici Atrijum CT natkoljenice izvodimo na savremenom CT skeneru Toshiba Aquillion prime 160 slice.

CT natkoljenica na aparatu Toshiba Aquilion 160 slice, ima nekoliko prednosti u poređenju s drugim CT uređajima:

  • Visoka rezolucija: Toshiba Aquilion 160 slice ima visoku rezoluciju slike.
  • Brzina skeniranja: Zahvaljujući velikom broju detektora (u ovom slučaju 160 slice), skeniranje je brže nego na uređajima s manje “slice”-ova. To smanjuje rizik od pokreta artefakata, poboljšava kvalitetu slike i smanjuje izloženost pacijenta zračenju.
  • Niska doza zračenja: Napredne tehnike obrade slike, kao što su iterativna rekonstrukcija i upotreba niskodozne protokole, smanjuju dozu zračenja potrebnu za postizanje visokokvalitetnih slika.
  • Precizna dijagnostika: Visoka rezolucija i brzina skeniranja omogućavaju preciznu dijagnostiku.
  • Pacijentova udobnost: Brže skeniranje smanjuje vrijeme provedeno u skeneru, što poboljšava udobnost pacijenta i smanjuje anksioznost.

Natkoljenica i CT pregled natkoljenice

Natkoljenica je dio noge koje povezuje kuk i koljeno. Osnovu natkoljenice čini bedrena kost, koja je najveća kost u ljudskom tijelu. Mišiće natkoljenice možemo podijeliti u tri grupe: prednju, unutrašnju i zadnju skupinu. S prednje strane natkoljenice smješten je kvadriceps, to je četveroglavi mišić, on je zadužen za pokret ispružanja koljena te je jedan od najvažnijih stabilizatora koljena i “amortizera” sile koja nastaje prilikom doskoka na tlo. Uz četveroglavi mišić s prednje strane nadkoljenice nalazi se i tzv. sartorius koji je najduži mišić u ljudskom tijelu. S unutrašnje strane natkoljenice nalazi se skupina mišića tzv. aduktora, a njihova zajednička funkcija je primicanje natkoljenice, a zadnju skupinu, poznatiju kao i zadnja loža, čine tri mišića (m. biceps femoris, m. semitendinosus, m. semimembranosus). Mišići zadnje lože zaduženi su za pokrete ispružanja u kukovima i pokret savijanja koljena. Zadnjom stranom natkoljenice prolazi živac, a unutrašnjom glavne krvne žile, femoralna arterija i vena.

CT donjih ekstremiteta, u ovom slučaju CT pregled natkoljenice koristi seriju X-zraka za dijagnosticiranje svih promjena, povreda ili drugih stanja u gornjem dijelu nogu. Ovaj se pregled također može koristiti za otkrivanje nekih patologija kostiju u ovoj regiji. U tom slučaju, kontrastno sredstvo se ubrizgava intravenski kako bi se istaknulo područje koje se ispituje.

Možete pomoći osigurati uspješan, udoban postupak pažljivim praćenjem uputa svog doktora, radiologa i radiološkog tehničara. Obavezno odgovorite na sva pitanja koja vam mogu postaviti o vašem općem zdravstvenom stanju.

Rizik od zračenja, kao i kod svakog CT snimanja postoji, ali je puno manji u odnosu na benefite koje imate od ovakvih pregleda.

Radiologija

Povezane usluge iz iste oblasti