Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum CT dijagnostika

CT pregled pluća

CT – kompjuterizovana tomografija (engl. computed tomography) je dijagnostička metoda koja koristi rendgenske zrake kako bi se kreirala detaljna, trodimenzionalna slika unutrašnjih organa i struktura. U procesu skeniranja, pacijent se postavi na sto koji se lagano pomjera kroz cilindrični aparat, kroz koji prolaze rendgenski zraci iz više uglova. Specijalni program zatim kombinuje dobijene slike kako bi se dobila trodimenzionalna slika unutrašnjosti tijela. CT se koristi u dijagnostici raznih zdravstvenih problema, uključujući otkrivanje tumora, traumatskih ozljeda, krvnih ugrušaka i drugih stanja. Važno je napomenuti da CT koristi rendgenske zrake, što može predstavljati izvjesnu dozu zračenja, tako da se njegova primjena mora pažljivo razmotriti u odnosu na koristi i rizike.

CT pregled pluća

Dijagnostička metoda u kojoj se, uz pomoć posebnog uređaja i x-zraka vrši snimanje slojeva toraksa (grudnog koša) i kompjuterskom obradom podataka dobijaju dijagnostičke informacije za procjenu grudnog koša naziva se CT pregled pluća. Ovaj pregled koristi se za procjenu stanja pluća i dijagnostiku bolesti pluća, te se u okviru njega detaljne slike unutar tijela stvaraju uz pomoć rendgenske tehnologije.

Za CT pregled pluća pacijenti se pripremaju na način da im se savjetuje nošenje odjeće bez metalnih predmeta, jer upravo takvi predmeti mogu ometati rendgenske zrake i narušiti kvalitetu slika. Također, moguće je da će Vam medicinsko osoblje u našoj Poliklinici zatražiti da je jedete i ne pijete nekoliko sati prije samog pregleda, kako bi spriječili neželjene nuspojave tokom postupka, kao što je povraćanje.

Tokom ovog CT pregleda, pacijent se upućuje da leži na pokretnom stolu, koji se polako kreće kroz otvor u CT skeneru. Nakon toga, ovaj uređaj koristi rendgenske zrake kako bi se stvorile detaljne slike pluća. Također, tokom pregleda moguće je da će medicinsko osoblje zatražiti od pacijenta da zadrži dah na kratko vrijeme, kako bi snimljene slike pluća bile što je moguće kvalitetnije.

Postupak traje obično između 10 i 30 minuta, ovisno o potrebama pacijenta i zahtjevima medicinskog tima.

Nakon pregleda, medicinski tim će pregledati slike i izvijestiti pacijenta o rezultatima pregleda. U nekim slučajevima, može biti potrebno ponoviti pregled ili izvesti druge dodatne testove kako bi se dobio precizniji dijagnostički nalaz.

CT pregled pluća je siguran i neinvazivan postupak, s minimalnim rizikom od povrede ili nuspojava. Međutim, kao i kod svakog medicinskog postupka koji koristi rendgenske zrake, postoji mala doza zračenja, što može povećati rizik od raka u rijetkim slučajevima. Stoga se CT pregled pluća obično izvodi samo kada se smatra neophodnim za dijagnostiku ili praćenje zdravstvenog stanja pacijenta.

Povezane usluge iz iste oblasti