Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum CT dijagnostika

CT pregled potkoljenice

CT – kompjuterizovana tomografija (engl. computed tomography) je dijagnostička metoda koja koristi rendgenske zrake kako bi se kreirala detaljna, trodimenzionalna slika unutrašnjih organa i struktura. U procesu skeniranja, pacijent se postavi na sto koji se lagano pomjera kroz cilindrični aparat, kroz koji prolaze rendgenski zraci iz više uglova. Specijalni program zatim kombinuje dobijene slike kako bi se dobila trodimenzionalna slika unutrašnjosti tijela. CT se koristi u dijagnostici raznih zdravstvenih problema, uključujući otkrivanje tumora, traumatskih ozljeda, krvnih ugrušaka i drugih stanja. Važno je napomenuti da CT koristi rendgenske zrake, što može predstavljati izvjesnu dozu zračenja, tako da se njegova primjena mora pažljivo razmotriti u odnosu na koristi i rizike.

Šta je potkoljenica?

Potkoljenica igra ključnu ulogu u stajanju, hodanju, trčanju, skakanju i drugim sličnim aktivnostima sa opterećenjem. U njoj se nalaze brojne kosti, mišići, tetive, živci i krvni sudovi. Ove složene komponente rade zajedno kako bi odigrale ključne uloge u tijelu. One također pružaju snagu i artikulaciju da bi osoba mogla obavljati različite zadatke. Potkoljenica je regija, koja čini dio između koljena i skočnog zgloba i radi zajedno sa ovim regijama kako bi sve funkcioniralo.

Vaše mišiće u potkoljenici podupiru dvije vrlo jake, dugačke kosti: fibula i tibija. Tibija je jača i istaknutija od fibule. Nalazi se prema sredini potkoljenice. Fibula ili tzv. teleća kost je manja i nalazi se na vanjskoj strani. Potkoljenica je također dom nervnih vlakana, uključujući površinski fibularni (ili peronealni) nerv, duboki fibularni (ili peronealni) nerv i tibijalni nerv. U najčešće prijelome dugih kostiju spada prijelom središnjeg dijela tibije. Mada se u većem broju slučajeva radi o zatvorenom prijelomu, jer kost ne probije kožu, i otvoreni prijelomi su veoma česti.

CT pregled potkoljenice

CT pregled potkoljenice podrazumijeva dijagnostičku metodu koja koristi rendgenske zrake kako bi prikazala detaljnu analizu, te trodimenzionalnu sliku potkoljenice. CT pregled vrlo brzo daje detaljne slike, a test može pomoći u pronalaženju: infekcija, mase koja se osjeti, tj. napipa tokom fizičkog pregleda, uzrok bolova u stopalu, gležnju ili zglobovima koljena, slomljene kosti i usko vezano, uzroka prijeloma, mase koje mogu predstavljati tumor, deformacija, za koje je eventualno potreban operativni zahvat i mnogih drugih stanja. CT se također može koristiti za usmjeravanje hirurga na pravo područje tokom biopsije.

Morat ćete mirno ležati tokom pregleda. Kretanje može uzrokovati zamućene slike. Možda ćete trebati zadržati dah na kratko vrijeme. Pregled bi otprilike trebao trajati samo 10 do 15 minuta.

Rizici CT skeniranja uključuju izloženost zračenju, alergijsku reakciju na kontrast, te urođeni defekt ako se radi tokom trudnoće.

Povezane usluge iz iste oblasti