Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum CT dijagnostika

CT pregled šake

CT – kompjuterizovana tomografija (engl. computed tomography) je dijagnostička metoda koja koristi rendgenske zrake kako bi se kreirala detaljna, trodimenzionalna slika unutrašnjih organa i struktura. U procesu skeniranja, pacijent se postavi na sto koji se lagano pomjera kroz cilindrični aparat, kroz koji prolaze rendgenski zraci iz više uglova. Specijalni program zatim kombinuje dobijene slike kako bi se dobila trodimenzionalna slika unutrašnjosti tijela. CT se koristi u dijagnostici raznih zdravstvenih problema, uključujući otkrivanje tumora, traumatskih ozljeda, krvnih ugrušaka i drugih stanja. Važno je napomenuti da CT koristi rendgenske zrake, što može predstavljati izvjesnu dozu zračenja, tako da se njegova primjena mora pažljivo razmotriti u odnosu na koristi i rizike.

CT šake u poliklinici Atrijum Sarajevo

ct skener
MSCT Aquillion prime 160 slice

U poliklinici Atrijum CT šake izvodimo na savremenom CT skeneru Toshiba Aquillion prime 160 slice.

CT šake na aparatu Toshiba Aquilion 160 slice, ima nekoliko prednosti u poređenju s drugim CT uređajima:

 • Visoka rezolucija: Toshiba Aquilion 160 slice ima visoku rezoluciju slike.
 • Brzina skeniranja: Zahvaljujući velikom broju detektora (u ovom slučaju 160 slice), skeniranje je brže nego na uređajima s manje “slice”-ova. To smanjuje rizik od pokreta artefakata, poboljšava kvalitetu slike i smanjuje izloženost pacijenta zračenju.
 • Niska doza zračenja: Napredne tehnike obrade slike, kao što su iterativna rekonstrukcija i upotreba niskodozne protokole, smanjuju dozu zračenja potrebnu za postizanje visokokvalitetnih slika.
 • Precizna dijagnostika: Visoka rezolucija i brzina skeniranja omogućavaju preciznu dijagnostiku.
 • Pacijentova udobnost: Brže skeniranje smanjuje vrijeme provedeno u skeneru, što poboljšava udobnost pacijenta i smanjuje anksioznost.

CT pregled šake

CT pregled šake je dijagnostički postupak koji se koristi za procjenu stanja kostiju, zglobova, mišića i mekih tkiva u šaci. Ovaj neinvazivni postupak koristi rendgensku tehnologiju za detaljno vizualiziranje anatomskih struktura u šaci, što omogućuje preciznu dijagnozu brojnih stanja, uključujući prijelome kostiju, artritis, tendinitis, ganglion, sindrom karpalnog kanala, tumore i druge poremećaje.

Priprema za CT pregled šake uključuje uklanjanje nakita i drugih metalnih predmeta sa tijela pacijenta, kao i popunjavanje upitnika o zdravstvenom stanju i lijekovima koje pacijent uzima. Tokom pregleda, pacijent leži na stolu koji se postepeno kreće kroz otvoreni prsten skenera. Skener emitira rendgenske zrake koje prolaze kroz šaku i bilježe se na senzorima uređaja, stvarajući detaljne slike unutrašnjosti ruke.

Postupak traje obično manje od 30 minuta i ne uzrokuje nikakav bol za pacijente.

Rezultati CT pregleda šake pomažu ljekarima u preciznoj dijagnozi i planiranju optimalnog tretmana. Ovisno o nalazu, ljekar može preporučiti konzervativni tretman, poput fizikalne terapije i lijekova ili hirurški zahvat. U svakom slučaju, CT pregled šake je siguran, brz i učinkovit postupak koji pomaže u otkrivanju i liječenju problema u šaci.

Postoji mnogo bolesti i stanja koja mogu utjecati na šaku, neka od najčešćih su:

 • Karpalni tunel sindrom – stanje koje se javlja kada se živac koji prolazi kroz karpalni tunel u zapešću komprimira ili stišće. To može uzrokovati bol, utrnulost ili slabost u šaci, prstima ili podlaktici.
 • Tendinitis – upala tetiva u šaci koja može uzrokovati bol, oticanje i ograničenje pokreta. Najčešći tip tendinitisa u šaci je De Quervainov tendinitis, koji se obično javlja na području zgloba zapešća i palca.
 • Artritis – upala zgloba koji može uzrokovati bol, otekline i ograničenje pokreta. Osteoartritis je najčešći tip artritisa u šaci, a obično se javlja kao posljedica trošenja hrskavice u zglobu.
 • Ganglionska cista – benigni tumor ispunjen tekućinom koji se obično javlja na zapešću ili na dnu prsta. Može uzrokovati bol i nelagodu, posebno tokom pokreta.
 • Dupuytrenova kontraktura – stanje koje uzrokuje stvaranje ožiljnog tkiva u šaci, što može dovesti do zakrivljenja prstiju i ograničenja pokreta.
 • Povrede – bilo koja vrsta povrede, poput lomova, uganuća ili istegnuća, može uzrokovati bol, otekline i ograničenje pokreta u šaci.

Važno je obratiti pažnju na simptome i potražiti ljekarsku pomoć ako se bol ili nelagoda u šaci ne smanje nakon nekoliko dana, ili ako se simptomi pogoršaju, a u dijagnosticiranju tačnog uzroka bola i neugode pomoći će svakako CT šake.

Radiologija

Povezane usluge iz iste oblasti