Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum CT dijagnostika

CT pregled stopala

CT – kompjuterizovana tomografija (engl. computed tomography) je dijagnostička metoda koja koristi rendgenske zrake kako bi se kreirala detaljna, trodimenzionalna slika unutrašnjih organa i struktura. U procesu skeniranja, pacijent se postavi na sto koji se lagano pomjera kroz cilindrični aparat, kroz koji prolaze rendgenski zraci iz više uglova. Specijalni program zatim kombinuje dobijene slike kako bi se dobila trodimenzionalna slika unutrašnjosti tijela. CT se koristi u dijagnostici raznih zdravstvenih problema, uključujući otkrivanje tumora, traumatskih ozljeda, krvnih ugrušaka i drugih stanja. Važno je napomenuti da CT koristi rendgenske zrake, što može predstavljati izvjesnu dozu zračenja, tako da se njegova primjena mora pažljivo razmotriti u odnosu na koristi i rizike.

CT pregled stopala

CT pregled stopala je dijagnostički postupak koji se koristi za dobivanje detaljnih slika svih postojećih unutrašnjih struktura stopala pomoću rendgenskih zraka i računarske obrade slike.

Prije pregleda, pacijent obično leži na leđima na pokretnom stolu, a stopalo se postavlja u poseban uređaj za fiksaciju kako bi se osigurala stabilnost i preciznost slike. Zatim se pokretni stol polako uvodi u CT uređaj, koji emitira niz rendgenskih zraka kroz stopalo. Senzori na drugoj strani CT uređaja bilježe količinu zraka koja prolazi kroz tkiva stopala i pretvaraju je u digitalne slike koje se obrađuju u 2D ili 3D slike na računaru.

CT pregled stopala može se koristiti za dijagnosticiranje raznih stanja, uključujući prijelome kostiju, tumore, artritis, upale tetiva i živaca, te deformacije kostiju i zglobova. Također se može koristiti za praćenje napretka liječenja i procjenu postoperativnih stanja.

CT pregled stopala obično traje do 10 do 15 minuta, a pacijentu se može dati kontrastno sredstvo za bolju vizualizaciju krvnih žila i drugih struktura. Prije pregleda, važno je obavijestiti svog ljekara o svim lijekovima, alergijama i zdravstvenim uvjetima kako bi se izbjegli mogući rizici.

Uz prednosti kao što su brza dijagnostika, visoka preciznost i vizualizacija unutarnjih struktura stopala, CT pregled stopala može imati i neke nedostatke, kao što su izloženost zračenju, potreba za kontrastnim sredstvom u nekim slučajevima, te poteškoće u dijagnosticiranju mekih tkiva. Važno je da pacijenti i ljekari pažljivo razmotre sve prednosti i nedostatke CT pregleda stopala kako bi donijeli informirane odluke o najboljem postupku dijagnosticiranja i liječenja.

Postoji mnogo bolesti i stanja koja mogu utjecati na stopala, neka od najčešćih su:

  • Plantarni fasciitis – upala plantarne fascije, trake tkiva koja povezuje petu i prednji dio stopala, što može uzrokovati bol u peti ili na dnu stopala.
  • Mortonova neuroma – stanje koje se javlja kada se živac između trećeg i četvrtog prsta stisne, što može uzrokovati bol, utrnulost ili trnce u prednjem dijelu stopala.
  • Hallux valgus (žuljevi) – deformacija palca na stopalu koja može uzrokovati bol i otekline, a ponekad i probleme s hodom.
  • Metatarsalgični sindrom – bol i upala u prednjem dijelu stopala, obično zbog pretjeranog pritiska na metatarzalne kosti.
  • Ahilova tetiva – stanje koje se javlja kada se Ahilova tetiva na stražnjoj strani stopala upali ili istegne, što može uzrokovati bol i oteklina u peti.
  • Osteoartritis – degenerativna bolest koja uzrokuje trošenje hrskavice u zglobovima stopala, što može uzrokovati bol i ograničenje pokreta.
  • Neuropatija – stanje koje se javlja kada su živci u stopalu oštećeni, što može uzrokovati utrnulost, trnce ili bol u stopalu.

Važno je obratiti pažnju na simptome i potražiti medicinsku pomoć ako se bol ili nelagoda u stopalu ne smanje nakon nekoliko dana, ili ako se simptomi pogoršaju. Rano liječenje može pomoći u sprječavanju ozbiljnijih problema i poboljšati oporavak.

Povezane usluge iz iste oblasti