Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum CT dijagnostika

CT pregled torakalne kičme

CT – kompjuterizovana tomografija (engl. computed tomography) je dijagnostička metoda koja koristi rendgenske zrake kako bi se kreirala detaljna, trodimenzionalna slika unutrašnjih organa i struktura. U procesu skeniranja, pacijent se postavi na sto koji se lagano pomjera kroz cilindrični aparat, kroz koji prolaze rendgenski zraci iz više uglova. Specijalni program zatim kombinuje dobijene slike kako bi se dobila trodimenzionalna slika unutrašnjosti tijela. CT se koristi u dijagnostici raznih zdravstvenih problema, uključujući otkrivanje tumora, traumatskih ozljeda, krvnih ugrušaka i drugih stanja. Važno je napomenuti da CT koristi rendgenske zrake, što može predstavljati izvjesnu dozu zračenja, tako da se njegova primjena mora pažljivo razmotriti u odnosu na koristi i rizike.

Šta je torakalna kičma?

Torakalna kičma nalazi se u gornjem i srednjem dijelu leđa. Dvanaest pršljena nalazi se u torakalnoj kičmi i označeni su brojevima od T-1 do T-12. Svaki broj od tih odgovara živcima u tom dijelu leđne moždine. Torakalna kičma zadužena je za stabilnost i pomaže u održavanju tijela uspravnim. Povezuje vratnu kičmu koja se nalazi u vratnom dijelu i lumbalnu koja se nalazi u donjem dijelu leđa. Ona je također okružena mišićima, živcima, tetivama i ligamentima koji pomažu pri kretanju i fleksibilnosti. Vaša leđna moždina prolazi središtem cijele kičme. Šalje i prima poruke iz vašeg mozga, koji kontrolira sve aspekte funkcija vašeg tijela.

Simptomi povrede torakalne leđne moždine ovise o vrsti oštećenja živca. Bol u kičmi može se širiti u ruke, noge ili oko grudnog koša od leđa prema prednjem dijelu koša. Prognoza i oporavak od povrede mogu se razlikovati od pacijenta do pacijenta. Razlika je i u vrsti i nivou ozbiljnosti povrede.Zdravlje pacijenta također je faktor u određivanju nivoa nezavisnosti postignute nakon povrede. To uključuje tip tijela, postojeća medicinska stanja i druge povrede koje su se mogle dogoditi u vrijeme povrede leđne moždine.

Kada je potreban CT pregled torakalne kičme?

Kompjuterizovana tomografija (CT) torakalne kičme je dijagnostička medicinska metoda snimanja. Ovo koristi rendgenske zrake za brzo stvaranje detaljnih slika srednjeg dijela leđa (grudni dio kičme). CT pregled torakalne kičme je uobičajena praksa koja sistemski isključuje procjenu pluća i drugih ekstraspinalnih struktura, čak i ako su one bile ozračene tokom pregleda. CT pregled se koristi kao brza i bezbolna metoda analize i pregleda ovog dijela kičme, u slučaju ozbiljnijih povreda, nesreća ili dugotrajnih problema sa kičmom, koji mogu uzrokovati trajna oštećenja što može biti jako opasno. Kao i svaki CT pregled, tako i ovaj nosi određene rizike, s obzirom na to da se u procesu pregleda koristi zračenje, ali je to veoma nizak nivo štetnosti u odnosu na to da brzo i bezbolno dobijemo veoma detaljne analize koje će pomoći u daljem liječenju, ako je ono potrebno.

Povezane usluge iz iste oblasti