Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum CT dijagnostika

CT pregled toraksa

CT – kompjuterizovana tomografija (engl. computed tomography) je dijagnostička metoda koja koristi rendgenske zrake kako bi se kreirala detaljna, trodimenzionalna slika unutrašnjih organa i struktura. U procesu skeniranja, pacijent se postavi na sto koji se lagano pomjera kroz cilindrični aparat, kroz koji prolaze rendgenski zraci iz više uglova. Specijalni program zatim kombinuje dobijene slike kako bi se dobila trodimenzionalna slika unutrašnjosti tijela. CT se koristi u dijagnostici raznih zdravstvenih problema, uključujući otkrivanje tumora, traumatskih ozljeda, krvnih ugrušaka i drugih stanja. Važno je napomenuti da CT koristi rendgenske zrake, što može predstavljati izvjesnu dozu zračenja, tako da se njegova primjena mora pažljivo razmotriti u odnosu na koristi i rizike.

CT toraksa u poliklinici Atrijum Sarajevo

ct skener
MSCT Aquillion prime 160 slice

U poliklinici Atrijum CT toraksa izvodimo na savremenom CT skeneru Toshiba Aquillion prime 160 slice.

CT toraksa na aparatu Toshiba Aquilion 160 slice, ima nekoliko prednosti u poređenju s drugim CT uređajima:

  • Visoka rezolucija: Toshiba Aquilion 160 slice ima visoku rezoluciju slike.
  • Brzina skeniranja: Zahvaljujući velikom broju detektora (u ovom slučaju 160 slice), skeniranje je brže nego na uređajima s manje “slice”-ova. To smanjuje rizik od pokreta artefakata, poboljšava kvalitetu slike i smanjuje izloženost pacijenta zračenju.
  • Niska doza zračenja: Napredne tehnike obrade slike, kao što su iterativna rekonstrukcija i upotreba niskodozne protokole, smanjuju dozu zračenja potrebnu za postizanje visokokvalitetnih slika.
  • Precizna dijagnostika: Visoka rezolucija i brzina skeniranja omogućavaju preciznu dijagnostiku.
  • Pacijentova udobnost: Brže skeniranje smanjuje vrijeme provedeno u skeneru, što poboljšava udobnost pacijenta i smanjuje anksioznost.

CT pregled toraksa

CT pregled toraksa je dijagnostička metoda u kojoj se pomoću posebnog uređaja i x-zraka vrši snimanje slojeva toraksa, nakon čega se kompjuterskom obradom podataka dobijaju dijagnostičke informacije za procjenu pacijentovog toraksa i medijastinuma (grudnog koša i sredogruđa).

Ovakva vrsta pregleda se koristi pri dijagnosticiranju abnormalnosti na plućima, za otkrivanje različitih bolesti prsnog koša, kao što su kašalj, otežano disanje, bol u prsima ili groznica, procjene povreda prsa (uključujući srce, krvne žile, pluća, rebra i kralježnicu), zatim za otkrivanje benignih i malignih tumora, upale pluća, tuberkuloze, bronhiektazija, cistične fibroze, raznovrsnih upala ili drugih bolesti pleure, intersticijskih i hroničnih plućnih bolesti, kao i kongenitalne abnormalnosti.

Putem ove vrste dijagnostičke metode, pomoću uređaja i x zraka se vrši snimanje slojeva toraksa i kompjuterskom obradom podataka se dobiju dijagnostičke informacije za procjenu Vašeg toraksa i medijastinuma.

Kako se priprema pacijent za CT pregled toraksa? 

Za sam pregled nije potrebna neka detaljnija priprema, u smislu priprema na nekoliko sati ili dana prije pregleda. Pacijentima će biti savjetovano da odstrane metalne dijelove koje nose, recimo odjeću sa metalnim dijelovima i nakit. Nakon toga, pacijent se stavlja u ležeći položaj i snima CT mašinom.

Izvođenje pretrage CT pluća 

U toku pregleda pacijent se nalazi sam u prostoriji u kojoj se nalazi CT. Pregled se radi na CT uređaju Toshiba Aquilion Prime 160 slice.

Nakon pozicioniranja pacijenta inžinjer radiologije isplanira polje pregleda. Uređaj je oblika velikog prstena u kojem se nalazi cijev sa rendgen zrakama i detektorima. Stol na kojem leži pacijent se pomjera naprijed i nazad. U toku pregleda je jako bitno da pacijent ostane u potpunosti miran, jer i najmanji pokreti utiču na kvalitet pregleda.

Prostorija je ozvučena, te tok cijelog pregleda prati inžinjer radiologije koji ga i izvodi.

Ako planirate trudnoću, najbolje bi bilo obaviti pregled u prvih 10 dana menstrualnog ciklusa da bi se izbjeglo štetno djelovanje zračenja na moguću početnu trudnoću.

NAPOMENA: Kontrastno sredstvo, koje se intravenozno ubrizgava u tijelo pacijenta, koristi se samo u slučajevima kada je to ljekar indicirao i donio odluku da nema kontraindikacija za primanje kontrastnog sredstva.

Radiologija

Povezane usluge iz iste oblasti