Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum CT dijagnostika

CT pregled vratne kičme

CT – kompjuterizovana tomografija (engl. computed tomography) je dijagnostička metoda koja koristi rendgenske zrake kako bi se kreirala detaljna, trodimenzionalna slika unutrašnjih organa i struktura. U procesu skeniranja, pacijent se postavi na sto koji se lagano pomjera kroz cilindrični aparat, kroz koji prolaze rendgenski zraci iz više uglova. Specijalni program zatim kombinuje dobijene slike kako bi se dobila trodimenzionalna slika unutrašnjosti tijela. CT se koristi u dijagnostici raznih zdravstvenih problema, uključujući otkrivanje tumora, traumatskih ozljeda, krvnih ugrušaka i drugih stanja. Važno je napomenuti da CT koristi rendgenske zrake, što može predstavljati izvjesnu dozu zračenja, tako da se njegova primjena mora pažljivo razmotriti u odnosu na koristi i rizike.

Šta sve otkriva CT pregled vratne kičme?

CT pregled vratne kičme (cervikalna CT) je dijagnostička metoda kojom se koriste rendgenski zraci i kompjuterska tehnologija za stvaranje detaljne slike vratne kičme. Ova tehnika se koristi za otkrivanje različitih problema u vratnoj kičmi, uključujući:

– Oštećenja i povrede: CT pregled može pokazati lomove ili uganuća.

– Tumori: CT pregled može otkriti tumore u vratnoj kičmi.

– Degenerativne promene: CT pregled može otkriti promene u kostima, poput koštanih izraslina, koji mogu biti uzrokovani osteoartritisom ili spondilozom.

– Hernirani diskovi: CT pregled može otkriti hernirane diskove.

– Infekcije: CT pregled može pomoći u dijagnostici infekcija u vratnoj kičmi.

Ovaj pregled se obično provodi kada postoje simptomi poput bolova u vratu, ruku i leđima, trnjenja ili slabosti u rukama, otežanog kretanja vrata i sličnih problema. CT pregled vratne kičme omogućava precizno snimanje kostiju, zglobova, intervertebralnih diskova, mišića, živaca i drugih struktura u vratu.

CT pregled vratne kičme je obično bezbolan i ne zahtijeva opće anestezije. Pacijent leži na stolu za pregled, a uređaj za CT skeniranje vrši seriju slika vratne kičme. Ove slike se zatim prikazuju na kompjuteru i omogućavaju doktorima da vide unutrašnju strukturu vratne kičme radi dijagnostike i planiranja liječenja.

Rizici ovog procesa

Kao i kod svih drugih pregleda koji podrazumijevaju CT dijagnostiku i u ovom u najčešće rizike spadaju:

  • Izloženost radijaciji – tokom CT pregleda koriste se rendgenski zraci koji mogu povećati rizik od razvoja karcinoma u budućnosti, posebno ako se ponavljaju.
  • Moguće ozračenje drugih organa – tokom CT pregleda vratne kičme, drugi organi kao što su štitna žlijezda ili dojke mogu biti izloženi radijaciji.
  • Poteškoće sa slikom – zbog različitih faktora, kao što su pacijentova tjelesna građa ili pokreti tokom snimanja, slika može biti manje jasna ili mogu se pojaviti artefakti.
  • Preporučuje se da pacijenti o svim rizicima i mogućim komplikacijama razgovaraju sa svojim ljekarom prije CT pregleda vratne kičme.

Povezane usluge iz iste oblasti