Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum CT dijagnostika

CT sinusa

CT – kompjuterizovana tomografija (engl. computed tomography) je dijagnostička metoda koja koristi rendgenske zrake kako bi se kreirala detaljna, trodimenzionalna slika unutrašnjih organa i struktura. U procesu skeniranja, pacijent se postavi na sto koji se lagano pomjera kroz cilindrični aparat, kroz koji prolaze rendgenski zraci iz više uglova. Specijalni program zatim kombinuje dobijene slike kako bi se dobila trodimenzionalna slika unutrašnjosti tijela. CT se koristi u dijagnostici raznih zdravstvenih problema, uključujući otkrivanje tumora, traumatskih ozljeda, krvnih ugrušaka i drugih stanja. Važno je napomenuti da CT koristi rendgenske zrake, što može predstavljati izvjesnu dozu zračenja, tako da se njegova primjena mora pažljivo razmotriti u odnosu na koristi i rizike.

Šta je CT sinusa (PNS)?

CT sinusa je radiološka pretraga gdje se pomoću CT-a vrši snimanje slojeva i kompjuterskom obradom podataka se dobiju dijagnostičke informacije za procjenu paranazalnih šupljina (prostor unutar kostiju lica koje okružuju nosnu šupljinu, ispunjen zrakom).

CT sinusa ima širok spektar određenih povreda i simptoma koji su indikacija za izvođenje ovog pregleda. CT sinusa se primjenjuje za procjenu paranazalnih sinusnih šupljina, kako bi se ustanovilo da li su ispunjeni patološkim sadržajem, imaju li zadebljanu membranu, postoji li prisutnost upalnih bolesti te drugih patoloških promjena.

Neki od njih su:

  • informacije o ispunjenosti nekog od prostora sadržajem
  • zadebljanje membrane
  • polipi
  • glavobolje u predjelu iznad obrva ili ispod očiju
  • upalne bolesti (sinusitis)
  • devijacija septuma nasi
  • tumorski procesi nosne šupljine
  • ciste

Za ovaj pregled pacijent se priprema tako da je potrebno odstraniti sve metalne dijelove sa njegovog tijela, bilo da je riječ o odjeći ili o nakitu. Tokom samog pregleda, pozicija pacijenta je takva da se nalazi u ležećem položaju, sa udlagom za glavu. Moguće je da se za pojedine pacijente koristi kontrastno sredstvo, koje se ubrizgava u tijelo pacijenta kako bi se poboljšala vidljivost paranazalnih šupljina, ali se ono koristi samo u slučajevima kada je to ljekar indicirao i donio odluku da nema kontraindikacija za primanje ovakvog kontrastnog sredstva.

U toku pregleda pacijent se nalazi sam u prostoriji u kojoj se nalazi CT uređaj. Nakon pozicioniranja pacijenta inžinjer radiologije isplanira polje pregleda. Uređaj je oblika velikog prstena u kojem se nalazi cijev sa rendgen zrakama i detektorima. Stol na kojem leži pacijent se pomjera naprijed i nazad. U toku pregleda je jako bitno da pacijent ostane u potpunosti miran, jer i najmanji pokreti utiču na kvalitet pregleda. CT skeniranje je bezbolno, neinvazivno i precizno. Također CT sinusa je najpouzdanija tehnika slikanja kako bi se utvrdilo promjena i upala sinusa – sinusitis.

Prostorija je ozvučena, te tok cijelog pregleda prati inžinjer radiologije koji ga i izvodi.

Ako planirate trudnoću, najbolje bi bilo obaviti pregled u prvih deset dana menstrualnog ciklusa da bi se izbjeglo štetno djelovanje zračenja na moguću početnu trudnoću.

Povezane usluge iz iste oblasti