Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum CT dijagnostika

CT vrata

CT – kompjuterizovana tomografija (engl. computed tomography) je dijagnostička metoda koja koristi rendgenske zrake kako bi se kreirala detaljna, trodimenzionalna slika unutrašnjih organa i struktura. U procesu skeniranja, pacijent se postavi na sto koji se lagano pomjera kroz cilindrični aparat, kroz koji prolaze rendgenski zraci iz više uglova. Specijalni program zatim kombinuje dobijene slike kako bi se dobila trodimenzionalna slika unutrašnjosti tijela. CT se koristi u dijagnostici raznih zdravstvenih problema, uključujući otkrivanje tumora, traumatskih ozljeda, krvnih ugrušaka i drugih stanja. Važno je napomenuti da CT koristi rendgenske zrake, što može predstavljati izvjesnu dozu zračenja, tako da se njegova primjena mora pažljivo razmotriti u odnosu na koristi i rizike.

CT vrata – postupak i proces

CT skeniranje vrata se koristi za dijagnosticiranje i praćenje različitih stanja i bolesti u području vrata. To uključuje probleme s krvnim žilama, tumore, infekcije, oštećenja kostiju i mekih tkiva te traume. CT vrata može pružiti detaljne slike organa, žila i živaca u ovom području, što može pomoći u preciznoj dijagnozi i planiranju liječenja. Pacijenti se obično pozivaju da ne jedu ili piju ništa najmanje jedan sat prije CT skeniranja vrata. Također bi trebali ukloniti sve metalne predmete sa svog tijela kako bi se izbjeglo ometanje snimanja.

Ovo je dijagnostički postupak koji se obavlja pomoću kompjuterske tomografije (CT) i koji omogućava dobivanje detaljnog pregleda struktura vrata (ždrijela, grla, štitne žlijezde, krvnih žila i limfnih čvorova). Postupak se izvodi tako što se pacijent postavlja na stol za CT skeniranje, a glava se pozicionira u specijalni jastuk kako bi se osigurala stabilnost tokom skeniranja. Zatim se pacijentu intravenozno daje kontrastno sredstvo koje pomaže u prikazu krvnih žila i struktura vrata. Tokom skeniranja, CT stroj rotira oko pacijenta i snima niz slika vrata iz različitih uglova. Kompjuter zatim koristi te slike kako bi stvorio detaljan 3D prikaz strukture vrata.

Proces traje obično od 10 do 30 minuta, ovisno o tome koliko je detaljna analiza potrebna. Nakon skeniranja, pacijent se može odmah vratiti svojim redovnim aktivnostima.

Nuspojave CT skeniranja vrata mogu uključivati:

– Male količine zračenja koja se primjenjuju tokom CT skeniranja ne bi trebale uzrokovati nikakve zdravstvene probleme, ali visoke doze zračenja mogu povećati rizik od razvoja raka u budućnosti.

– Kontrastni lijekovi koji se ponekad primjenjuju tokom CT skeniranja mogu uzrokovati alergijske reakcije i nuspojave. Najčešće nuspojave uključuju mučninu, svrbež, osip, crvenilo kože ili kihanje. Teške alergijske reakcije su rijetke, ali se mogu pojaviti u slučajevima preosjetljivosti na kontrastni lijek.

– Postupak CT skeniranja može često biti stresan i neugodan za pacijente koji pate od klaustrofobije. Anksioznost i stres mogu utjecati na kvalitetu slike koja se prikazuje tijekom skeniranja. Ukratko, CT skeniranje vrata je relativno siguran i neinvazivan postupak. Međutim, kao i kod svih medicinskih postupaka, postoje određeni rizici i nuspojave koje je potrebno pažljivo uzeti u obzir prije nego što se odlučite za ovaj postupak. Važno je da se pacijenti informiraju o prednostima i rizicima CT skeniranja vrata, te da se odluče samo na temelju stručnih savjeta svojih ljekara.

Povezane usluge iz iste oblasti