Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum CT dijagnostika

CT zdjelice

CT – kompjuterizovana tomografija (engl. computed tomography) je dijagnostička metoda koja koristi rendgenske zrake kako bi se kreirala detaljna, trodimenzionalna slika unutrašnjih organa i struktura. U procesu skeniranja, pacijent se postavi na sto koji se lagano pomjera kroz cilindrični aparat, kroz koji prolaze rendgenski zraci iz više uglova. Specijalni program zatim kombinuje dobijene slike kako bi se dobila trodimenzionalna slika unutrašnjosti tijela. CT se koristi u dijagnostici raznih zdravstvenih problema, uključujući otkrivanje tumora, traumatskih ozljeda, krvnih ugrušaka i drugih stanja. Važno je napomenuti da CT koristi rendgenske zrake, što može predstavljati izvjesnu dozu zračenja, tako da se njegova primjena mora pažljivo razmotriti u odnosu na koristi i rizike.

CT zdjelice u poliklinici Atrijum Sarajevo

ct skener
MSCT Aquillion prime 160 slice

U poliklinici Atrijum CT zdjelice izvodimo na savremenom CT skeneru Toshiba Aquillion prime 160 slice.

CT zdjelice na aparatu Toshiba Aquilion 160 slice, ima nekoliko prednosti u poređenju s drugim CT uređajima:

  • Visoka rezolucija: Toshiba Aquilion 160 slice ima visoku rezoluciju slike.
  • Brzina skeniranja: Zahvaljujući velikom broju detektora (u ovom slučaju 160 slice), skeniranje je brže nego na uređajima s manje “slice”-ova. To smanjuje rizik od pokreta artefakata, poboljšava kvalitetu slike i smanjuje izloženost pacijenta zračenju.
  • Niska doza zračenja: Napredne tehnike obrade slike, kao što su iterativna rekonstrukcija i upotreba niskodozne protokole, smanjuju dozu zračenja potrebnu za postizanje visokokvalitetnih slika.
  • Precizna dijagnostika: Visoka rezolucija i brzina skeniranja omogućavaju preciznu dijagnostiku.
  • Pacijentova udobnost: Brže skeniranje smanjuje vrijeme provedeno u skeneru, što poboljšava udobnost pacijenta i smanjuje anksioznost.

Zašto se radi CT zdjelice?

Zdjelične kosti jako su važne, s obzirom na to da povezuju torzo sa donjim udovima. Zdjelicu i kosti zdjelice dijelimo na veliku i malu zdjelicu.

CT zdjelice (CT abdominopelvina) je neinvazivna dijagnostička metoda koja koristi rendgenske zrake i kompjutersku tehnologiju za stvaranje detaljne slike zdjelične regije. Ovaj postupak pruža detaljan i precizan pregled zdjeličnih kostiju, organa i tkiva, što može biti korisno za dijagnosticiranje i praćenje raznih zdravstvenih stanja, kao što su tumori, upala crijeva, kamenci u bubrezima i mokraćnom mjehuru, ozljede i drugi poremećaji u zdjelici.

Prije pregleda, pacijent će biti upućen da leži na stolu za CT i primijenit će se kontrastni medijum kako bi se poboljšala vidljivost struktura zdjelice. Tokom postupka zračni snopovi se rotiraju oko zdjelice i bilježe stotine presjeka. Kompjuter zatim obrađuje dobijene podatke i stvara trodimenzionalnu sliku zdjelične regije, koju doktor može pregledati na monitoru.

CT zdjelice je brza i precizna dijagnostička metoda koja je vrlo korisna u otkrivanju širokog raspona problema u zdjeličnoj regiji. Međutim, zbog izloženosti zračenju, ne preporučuje se često ponavljanje pregleda bez medicinskih indikacija.

Prednosti CT zdjelice uključuju:

  • Precizna dijagnostika: CT zdjelice može otkriti razne promjene u zdjeličnom području, uključujući tumore, abnormalnosti kostiju, krvarenja, upale i infekcije.
  • Kvantitativna procjena: CT zdjelice omogućuje kvantitativnu procjenu gustoće kostiju, što je korisno za dijagnozu osteopenije i osteoporoze.
  • Brzina: CT zdjelice se obično izvodi brzo i neposredno pruža rezultate.

Međutim, CT zdjelice također ima neke rizike i ograničenja:

  • Moguće netočne dijagnoze: CT zdjelice može dati netočne dijagnoze ako su fotografije nejasne ili ne dovoljno precizne.
  • Ograničenja za određene pacijente: CT zdjelice nije preporučljivo za trudnice i osobe koje imaju problema s bubrezima ili alergijama na kontrastna sredstva.

Važno je razgovarati sa doktorom o svim prednostima i rizicima CT zdjelice te odlučiti zajedno o najboljoj opciji za dijagnostiku i liječenje.

Radiologija

Povezane usluge iz iste oblasti