Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum Interna medicina

Interna medicina

Interna medicina je grana medicine koja se bavi problemima i bolestima unutarnjih organa. Interna medicina se, ne bez razloga, naziva “kraljicom medicine” jer predstavlja osnovu mnogih daljnjih subspecijalizacija odnosno grana medicine uže specijaliziranih za pojedine organe ili organske sustave kao npr. endokrinologija (bolesti žlijezda s unutranjim izlučivanjem kao što su štitnjača, nadbubrežne žlijezde, spolne žljezde i njihovi proizvodi hormoni), kardiologija (bolesti srca i krvnih žila), pulmologija (bolesti pluća i dišnih organa), nefrologija (bolesti bubrega i mokraćnog sustava), gastroenterologija (bolesti probavnih organa).

U našoj Poliklinici rade: Opća internistička ambulanta, Kardiološka ambulanta, Pulmološko ambulanta i Endokrinološka ambulanta u u kojoj se pored bolesti štitnjače liječe i dijabetes, te druge bolesti žlijezda sa unutrašnjim izlučivanjem. U našoj općoj internističkoj ordinaciji možete obaviti pregled liječnika specijaliste interne medicine, sistematski pregled kao i predoperativne preglede s obradom i zatražiti drugo mišljenje (second opinion).

Usluge interne medicine u poliklinici Atrijum

Cjenovnik internističkih usluga u poliklinici Atrijum Sarajevo pogledajte OVDJE

Pregledom do zdravlja: Interna medicina ključ dijagnoze

Interna medicina podrazumijeva kvalitetno i efikasno dijagnosticiranje bolesti ili problema unutrašnjih organa, a pregled u ovoj grani medicine naziva se internistički pregled. Tokom ovakvog pregleda, ljekar specijalista interne medicine tokom razgovora uzima detaljne podatke od pacijenta, uključujući eventualne ranije bolesti, bolesti koje su možda detektovane u porodica, kao i razlog dolaska kod ljekara (anamneza). Nakon ovog, slijedi i detaljan klinički pregled koji obuhvata pregled svih važnih sistema čovječijeg organizma, kako bi se detektovali eventualni problemi i adekvatno moglo reagirati na njih.

Zašto je važna interna medicina?

Interna medicina je važna kao preduslov za rješavanje svih problema i bolesti unutrašnjih organa svakog čovjeka. Ona je temelj za svaki budući zahvat, pregled ili medicinsku proceduru, kako bi se adekvatno locirala tegoba pacijenta, a zatim i krenulo u njeno otklanjanje.

Koliko često treba raditi internistički pregled?

Internistički pregled svakoj osobi preporučuje se jednom godišnje, a u zavisnosti od medicinskog stanja svake osobe, ovakvi pregledi preporučuju se i češče tokom jednogodišnjeg perioda.

Šta nakon internističkog pregleda?

Internistički pregled može biti potvrda vašeg dobrog zdravstvenog stanja, no ukoliko budu uočene neke nepravilnosti u vašem organizmu, naredni korak je konsultovanje sa ljekarom koji je uže specijaliziran za određeni organ ili sistem organa u kojem je detektovan problem.

Recepcija

Povezane usluge iz iste oblasti