Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum Interna medicina

Holter krvnog pritiska

Ponekad jedno mjerenje krvnog pritiska ne može dati realnu sliku o stanju pacijenta, pa se u tom slučaju preporučuje praćenje tokom 24 sata, uključujući i mjerenja noću tokom spavanja. Ovim se dijagnosticira, moguća, hipertenzija, određuje njen intenzitet, te kretanje pritiska u toku dana i noći, ali i procjenjuju efekti terapije koju pacijent već koristi na osnovu prethodnih analiza.

Holter krvnog pritiska medicinski tehničari postavljaju pacijentu i on ide kući, te se sva dalja mjerenja dešavaju izvan ordinacije ljekara, dok on obavlja svoj svakodnevni život.

Holter za praćenje krvnog pritiska uzima na desetine očitavanja u neprekidnom periodu. U većini slučajeva, uređaj snima očitanja svakih 15 do 30 minuta tokom dana i svakih 60 minuta noću. Uređaj također mjeri vaš broj otkucaja srca (koliko brzo vaše srce kuca). Vaš ljekar koristi ove podatke za izračunavanje vašeg prosječnog krvnog pritiska u periodu od 24 sata. Oni također izračunavaju promjene krvnog pritiska i otkucaja srca, obrazac raspodjele i druge statistike.

Ovakvi uređaji se primjenjuju kao jedna od dijagnostičkih procedura kod pacijenata koji imaju poteškoće sa lupanjem i preskakanjem srca, glavoboljama, vrtoglavicama, gubitkom svijesti, bolom u grudima ili drugim tegobama koje upućuju na zakrčenje krvnih sudova srca.

Koje su prednosti holtera krvnog pritiska?

Holter za praćenje krvnog pritiska je nevjerovatno koristan klinički alat koji vam može pomoći da dobijete najprikladniju analizu. On ima mnogo prednosti, a jedna od njih je to da možete detaljno i precizno izmjeriti pritisak tokom cijelog dana, kako se pritisak povisi i snizi, a ne samo u jednoj ili dvije vremenske tačke. Možete otkriti “maskiranu” hipertenziju, ako je vaš krvni pritisak nizak u ordinaciji vašeg doktora, ali visok u drugim vremenima, vaš tipični krvni pritisak je “maskiran” (skriven). Ovaj faktor rizika od kardiovaskularnih bolesti inače bi ostao neprimijećen. U tom slučaju, vaš ljekar može propisati lijekove za snižavanje krvnog pritiska i smanjenje rizika od moždanog udara i drugih komplikacija. Vodite svoj plan liječenja, ovo praćenje može pomoći u procjeni vašeg pritiska, ali i cjelokupnog zdravlja, te djelovanja lijekove za hipertenziju.

Koji su nedostaci holtera krvnog pritiska?

Kao nedostatak može se pojaviti slabiji bol u ruci, s obzirom na to da je duži vremenski period holter postavljen na ruci, eventualne iritacije kože te, rijetko, slabiji san, zbog činjenice da holter i tokom noći mjeri pritisak. Ono što treba izbjegavati su aktivnosti koje mogu oštetiti sam uređaj, a one uključuju plivanje, kupanje ili tuširanje.

Recepcija

Povezane usluge iz iste oblasti