Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum Interna medicina

Internistički pregled

Interna medicina je osnova dijagnostifikovanja svake bolesti ili problema unutarnjih organa ili sistema organa, stoga je internistički pregled najvažniji korak u rješavanju takvih problema svakog pacijenta.

Sam internistički pregled podrazumijeva da će ljekar vršeći inspekciju, palpaciju, perkusiju i auskultaciju utvrditi kakvo je to opće stanje pacijenta, pregledati njegovu kožu i vidljive sluznice, zatim laganim pritiskom vrhovima prstiju pregledati limfne čvorove, krvne žile, trbušne organe, kao i poslušati srce i pluća. Nakon ovih zahvata, sastavni dio internističkog pregleda je i mjerenje krvnog pritiska, a po završetku razgovora i pregleda, u dogovoru s pacijentom ljekar odlučuje o daljim potrebnim pretragama ili pregledima.

Kroz internistički pregled do najbolje dijagnoze

Vrstan internist mora imati široki spektar bolesti kojima se bavi, ali i s druge strane osjećaj kada treba konsultirati kolegu koji je uže specijaliziran za pojedino područje.

Specijalni pregledi se planiraju u zavisnosti od konkretnih simptoma, a u cilju dijagnostifikovanja i liječenja određene bolesti. Na internističkom pregledu se obratite ljekaru u slučaju da imate probleme sa disanjem, bol u grudima, nagle i nepoznate glavobolje, nesvjestice, kratak dah, zaokupljenost mislima, visok imuni odgovor, dugotrajni umor, teškoće sa varenjem.

Dobar internist i kliničar u stanju je prepoznati i riješiti većinu tegoba od kojih su najčešći poremećaji cirkulacije, bolesti pluća i bronhija, bolesti žlijezda s unutarnjim izlučivanjem, bolesti srca, bolesti bubrega i urinarnog trakta, bolesti gastrointestalnog trakta (želudac, crijeva), kao i probleme s prostatom.

U našoj Poliklinici internist obavlja i sistematske preglede čiji je opseg i sadržaj prilagođen životnoj dobi, spolu i postojećim zdravstvenim problemima pacijenata. Osnovi sistematski pregled uključuje kompletnu analizu krvi i urina, klinički pregled sa EKG-om i ultrazvuk organa trbušne šupljine i organa mokraćnog sustava te prostate kod muškaraca. Ostale pretrage, kao što su “color doppler” srca i krvnih žila, ultrazvuk štitne žlijezde, tumorski markeri ili hormoni rade se na preporuku internista prema rezultatima obavljenog pregleda ili prema željama pacijenata.

Kako izgleda internistički pregled?

Internistički pregled je kombinacija razgovora i medicinskih ispitivanja koje ljekar obavlja sa vama u cilju otkrivanja uzroka problema. Obično počinje razgovorom o općem zdravstvenom stanju, uzimanjem anamneze i otkrivanjem različitih simtoma, a zatim i mjerenje krvnog pritiska, temperature, tjelesne mase i visine, te laboratorijske pretrage krvi, urina, EKG pregled srca.

Koliko traje internistički pregled?

Internistički pregled može trajati od 1 do 3 sata, u zavisnosti od složenosti simptoma pacijenta.

Šta kada završi pregled?

Internistički pregled je važan korak u održavanju dobrog zdravlja i preporučuje se i osobama sa zdravstvenim poteškoćama, ali i onima koji takve poteškoće nemaju. Redovni pregledi mogu pomoći u ranom otkrivanju i sprečavanju mnogih bolesti, te po njegovom završetku jednostavno znamo naše zdravstvene potrebe.

Povezane usluge iz iste oblasti