Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum Ultrazvučna dijagnostika

Ultrazvučna dijagnostika

Šta podrazumijeva ultrazvučna dijagnostika?

Ultrazvučna dijagnostika, koja se također naziva sonografija ili dijagnostička medicinska sonografija, je metoda snimanja koja koristi zvučne valove za proizvodnju slika struktura unutar vašeg tijela. Slike mogu pružiti vrijedne informacije za dijagnozu i usmjeravanje liječenja raznih bolesti i stanja. Većina ultrazvučnih pregleda se radi pomoću ultrazvučnog uređaja izvan vašeg tijela, iako neki uključuju stavljanje malog uređaja unutar vašeg tijela.

Ultrazvuk je neinvazivni test, tačnije medicinska dijagnostička metoda. Ultrazvučna slika se drugačije naziva sonogram. Ultrazvuk koristi visokofrekventne zvučne talase za kreiranje slika ili videozapisa unutrašnjih organa ili drugih mekih tkiva, kao što su krvni sudovi u realnom vremenu. Ultrazvuk omogućava zdravstvenim radnicima da “vide” detalje mekih tkiva unutar vašeg tijela bez pravljenja ikakvih rezova (posjekotina). I za razliku od rendgenskih zraka, ultrazvuk ne koristi zračenje. Iako većina ljudi povezuje ultrazvuk s trudnoćom, zdravstveni radnici koriste ultrazvuk za različite situacije i za pregled nekoliko različitih dijelova unutrašnjosti vašeg tijela.

Ultrazvuk može pomoći ljekarima da dijagnosticiraju širok spektar zdravstvenih problema, uključujući: abnormalne izrasline, kao što su tumori ili rak, krvni ugrušci, uvećana slezena, ektopična trudnoća (kada se oplođeno jaje implantira izvan vaše materice), žučni kamenci, kamen u bubregu ili bešici, kolecistitis (upala žučne kese).

Koje su različite vrste ultrazvuka?

Postoje tri glavne kategorije ultrazvučnog snimanja, uključujući:

Ultrazvuk trudnoće (prenatalni ultrazvuk).

Dijagnostički ultrazvuk.

Ultrazvučno vođenje za određene zahvate.

Za ultrazvuk tokom trudnoće, tradicionalni ultrazvuk je dvodimenzionalna (2D) slika fetusa. 2D ultrazvuk daje obrise i slike ravnog izgleda, što omogućava vašem ljekaru da vidi unutrašnje organe i strukture fetusa. Trodimenzionalni (3D) ultrazvuk omogućava vizualizaciju nekih crta lica fetusa i eventualno drugih dijelova tijela kao što su prsti na rukama i nogama. Četvorodimenzionalni (4D) ultrazvuk je 3D ultrazvuk, ali u u pokretu. Pružaoci usluga rijetko koriste 3D ili 4D ultrazvučno snimanje fetusa u medicinske svrhe, iako može biti korisno u dijagnosticiranju problema lica ili skeleta. Oni, međutim, koriste 3D ultrazvuk u druge medicinske svrhe, kao što je procjena polipa maternice i fibroida

Postoji li rizik ili nuspojava?

Ultrazvučna dijagnostika je siguran proces koji koristi zvučne valove male snage. Nisu poznati rizici. Ultrazvuk je vrijedan alat, ali ima ograničenja. Zvučni talasi ne putuju dobro kroz vazduh ili kost, tako da ultrazvuk nije efikasan u slikanju dijelova tijela koji imaju gas u sebi ili su skriveni kostima, kao što su pluća ili glava. Ultrazvuk također ne može da snimi objekte koji se nalaze veoma duboko u ljudskom tijelu. Za pregled ovih područja, vaš doktor može naručiti druge testove snimanja, kao što su CT ili MRI skeniranje ili rendgenske snimke.

Recepcija

Povezane usluge iz iste oblasti