Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum Kardiologija

EKG

Šta je EKG?

Elektrokardiogram (EKG) je jednostavan test koji se može koristiti za provjeru srčanog ritma i srčane aktivnosti. Signali koje šalje vaše srce snima mašina uz pomoć elektroda i doktor ih pregleda da vidi da jesu li uredu.

EKG može zatražiti kardiolog  ili bilo koji doktor koji misli da imate problema sa srcem, uključujući i vašeg ljekara opšte prakse. Zdravstveni radnici koji su posebno obučeni mogu kontrolisati test koji radite u bolnici, klinici ili u ordinaciji. Ehokardiogram, iako sličnog naziva, nije isto što i EKG.

EKG se može koristiti zajedno s drugim testovima kako bi se dijagnosticirala i pratila sva stanja koja utječu na srce. Može se koristiti za ispitivanje simptoma mogućeg srčanog problema, kao što su bol u grudima, vrtoglavica ili kratak dah.

EKG može pomoći u otkrivanju: aritmije – gde srce kuca presporo, prebrzo ili nepravilno, koronarne bolesti srca – gdje je dotok krvi u srce blokiran ili prekinut nakupljanjem masnih supstanci, srčanog udara – kada je dotok krvi u srce iznenada blokiran, kardiomiopatije – gdje zidovi srca postaju zadebljani ili uvećani.

Također, koristi se kako bi se pratila osoba kojoj je već dijagnosticirana srčana bolest ili koja uzima lijekove za koje se zna da mogu utjecati na srce.

Postoje li rizici ili nuspojave?

EKG je brz, siguran i bezbolan test. Ne stavlja se električna energija u vaše tijelo dok se provodi. Može se javiti neka mala nelagodnost kada se elektrode uklone s kože – slično uklanjanju flastera – i kod nekih ljudi se može javiti blagi osip na mjestu gdje su elektrode bile pričvršćene.

Šta podrazumijeva test i koje su vrste EKG-a?

Postoji nekoliko različitih načina na koji se EKG može izvesti. Test podrazumijeva pričvršćivanje niza malih, ljepljivih senzora zvanih elektrode na vaša prsa, ruke i noge. Senzori su povezani žicama sa mašinom za snimanje EKG-a. Ne morate ništa posebno da radite da biste se pripremili za test, možete jesti i piti kao i obično. Prije nego što se elektrode pričvrste, obično ćete morati skinuti gornju odjeću, a grudi ćete možda morati obrijati ili očistiti. Sam test obično traje samo nekoliko minuta, a brzo nakon toga biste trebali moći ići kući ili se vratiti na odjel ako ste već u bolnici.

Postoje 3 glavne vrste EKG-a:

EKG u mirovanju – izvodi se dok ležite u udobnom položaju,

EKG stresa ili vježbanja – koji se izvodi dok koristite bicikl za vježbanje ili traku za trčanje,

ambulantni EKG (ponekad se naziva holter) – elektrode su povezane na mali prijenosni aparat koji se nosi na struku tako da se vaše srce može pratiti kod kuće jedan ili više dana.

Mašina za snimanje EKG-a obično će prikazati vaš srčani ritam i srčanu aktivnost kao grafikon prikazan elektronski ili odštampan na papiru.

Povezane usluge iz iste oblasti