Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum Ultrazvučna dijagnostika

Ekspertni ultrazvuk srca

Ultrazvuk je neinvazivni test, tačnije medicinska dijagnostička metoda. Ultrazvučna slika se drugačije naziva sonogram. Ultrazvuk koristi visokofrekventne zvučne talase za kreiranje slika ili videozapisa unutrašnjih organa ili drugih mekih tkiva, kao što su krvni sudovi u realnom vremenu. Ultrazvuk omogućava zdravstvenim radnicima da “vide” detalje mekih tkiva unutar vašeg tijela bez pravljenja ikakvih rezova (posjekotina). I za razliku od rendgenskih zraka, ultrazvuk ne koristi zračenje. Iako većina ljudi povezuje ultrazvuk s trudnoćom, zdravstveni radnici koriste ultrazvuk za različite situacije i za pregled nekoliko različitih dijelova unutrašnjosti vašeg tijela.

Šta je ekspertni ultrazvuk srca?

Ekspertni ultrazvuk srca, također poznat kao ehokardiografija, je postupak koji se koristi za procjenu funkcije srca i otkrivanje eventualnih problema s radom srca. To je neinvazivna metoda, što znači da se ne koristi ubod igle ili neki drugi invazivni instrument.

Tijekom postupka, pacijent će ležati na krevetu ili stolu, a ultrazvučni senzor će se postaviti na prsni koš pacijenta. Senzor emitira visokofrekventne zvučne valove koji prodiru u srce i odražavaju se natrag, što omogućuje ultrazvučnom stroju da stvori slike srca na monitoru.

Ekspertni ultrazvuk srca može se koristiti za procjenu mnogih aspekata srčane funkcije, uključujući veličinu srca, debljinu stijenki srčanih komora, funkciju srčanih zalistaka i brzinu protoka krvi kroz srce. Osim toga, ehokardiografija se može koristiti za otkrivanje problema poput srčanih defekata, srčanih zalistaka koji ne rade ispravno, zadebljanja stijenki srčanih komora, srčanih aneurizmi i srčanih tumora.

Ekspertni ultrazvuk srca je važan alat u dijagnostici srčanih bolesti, a također se može koristiti u praćenju bolesti srca i određivanju učinka liječenja. Ovaj postupak je vrlo siguran i obično ne uzrokuje nuspojave ili nelagodu za pacijenta.

Kao i kod bilo kojeg medicinskog postupka, važno je razgovarati sa svojim liječnikom o mogućnostima, prednostima i rizicima ekspertnog ultrazvuka srca kako biste donijeli informirane odluke o svojoj zdravstvenoj skrbi.

Koje su pripreme potrebne za ekspertni ultrazvuk srca?

Najčešće nema posebnih priprema prije ekspertnog ultrazvuka srca. Pacijenti se obično savjetuju da ne jedu ili piju nekoliko sati prije pregleda kako bi se izbjeglo mučninu ili povraćanje tijekom pregleda. Također se savjetuje da se odjenete u udobnu odjeću koja omogućuje lako pristupanje prsima.

Koliko traje ekspertni ultrazvuk srca?

Trajanje ekspertnog ultrazvuka srca obično varira ovisno o složenosti srčane bolesti i područjima koja se pregledavaju. Obično traje između 30 i 60 minuta.

Mogu li pacijenti s srčanim pejsmejkerom proći ekspertni ultrazvuk srca?

Da, pacijenti s srčanim pejsmejkerom mogu proći ekspertni ultrazvuk srca, ali moraju obavijestiti svog kardiologa o prisutnosti pejsmejkera prije pregleda.

Mogu li žene s trudnoćom proći ekspertni ultrazvuk srca?

Da, žene s trudnoćom mogu proći ekspertni ultrazvuk srca, ali se obično ne provodi u prvom tromjesečju trudnoće, osim ako nije nužan. Kardiolog će savjetovati pacijenta o sigurnosti i prikladnosti postupka tijekom trudnoće.

Koliko često se preporučuje ekspertni ultrazvuk srca?

Preporuke o tome koliko često treba izvoditi ekspertni ultrazvuk srca zavise o individualnoj situaciji pacijenta. Pacijenti sa srčanim bolestima ili rizikom od srčanih bolesti obično se preporučuju redovni pregledi, dok drugi mogu biti preporučeni da prođu ekspertni ultrazvuk srca samo ako imaju simptome srčanih bolesti. 

Povezane usluge iz iste oblasti