Ponedjeljak – Petak 08:00 – 17:00

Poliklinika Atrijum Kardiologija

Ergometrija

Ergometrija je test koji se koristi za procjenu funkcioniranja srca tokom fizičkog napora. Tokom testa, osoba sjedi ili hoda na pokretnoj traci ili pedalja na biciklu dok se mjeri razina napora, krvni pritisak i srčani ritam. Test se obično izvodi kao dio kardiološke procjene kako bi se otkrila prisutnost srčanih problema, stenoza (suženja) krvnih žila ili sličnih patologija, često se koristi za dijagnostiku i praćenje stanja srca i krvnih žila, kao i za procjenu tjelesne kondicije i učinkovitosti rehabilitacijskih programa.

Kako se izvodi ergometrija?

Ergometrija se može izvoditi na različite načine, ovisno o vrsti ergometra i cilju testiranja. Općenito, ergometrija se izvodi na sljedeći način:

1. Priprema pacijenta – prije ergometrije, pacijent se pregleda kako bi se utvrdilo da li je u dobrom zdravstvenom stanju za testiranje. Također, potrebno je da pacijent bude ustaljen u tjelesnoj aktivnosti i da ima laganu prehranu prije testiranja.

2. Postavljanje elektroda i mjerenje krvnog pritiska – prije početka testa, elektrode se postavljaju na pacijenta kako bi se mjerio elektrokardiogram (EKG) tokom testiranja. Također se mjeri krvni pritisak.

3. Izvođenje testa – pacijent obavlja vježbe na odabranom ergometru (bicikl ili traka za trčanje), a brzina i otpor se podešavaju kako bi se postigao željeni ciljni tempo. Tokom testa, pacijent se kontinuirano prati i mjere se parametri kao što su srčani ritam, krvni pritisak, disanje, potrošnja kisika i mliječne kiseline u krvi.

4. Završetak testa – kada se test završi, pacijent se polako usporava i prati se oporavak.

5. Analiza rezultata – nakon završetka testa, doktor analizira podatke kako bi procijenio tjelesnu sposobnost pacijenta, optimalno opterećenje i rizik od srčanih bolesti.

Postoji nekoliko vrsta ergometra: Veslački ergometar – koristi se za simulaciju veslanja na vodi i mjeri snagu i brzinu udaranja na vodi. Biciklistički ergometar – koristi se za simulaciju bicikliranja i mjeri brzinu, otpor i snagu. Trkački ergometar – koristi se za simulaciju trčanja na traci i mjeri brzinu, udaljenost i kalorije potrošene tokom vježbe. Rukometni ergometar – koristi se za simulaciju rukometne igre, a mjeri brzinu, udaljenost i kalorije potrošene tokom vježbe.

Rizici erogmetrije

Kao i kod bilo koje druge fizičke aktivnosti, postoje određeni rizici kod ergometrije. Neki od najčešćih rizika su: pad krvnog pritiska, tokom ergometrije, 1. krvni pritisak može naglo pasti, što može uzrokovati vrtoglavicu, 2. ozljede mišića ili zglobova, za vrijeme vježbanja, mišići i zglobovi mogu biti ozlijeđeni, naročito ako je postavka stroja ili utega nepravilna, 3. zamor, ergometrija može uzrokovati zamor kod osoba koje se nisu navikle na vježbanje ili su prethodno ozlijeđene, 4. respiratorni problemi, ako osoba pati od astme ili drugih respiratornih problema, moguća je poteškoća s disanjem tokom ergometrije. Cilj ergometrije je procijeniti tjelesnu kondiciju i rizik od srčanih bolesti, zbog toga je važno ergometrijski test izvoditi isključivo pod nadzorom medicinskog stručnjaka koji će pratiti najvažnije parametre tijela tokom vježbanja kako bi se izbjegao mogući rizik.

Povezane usluge iz iste oblasti